Drónok szállítják a mintákat az intézmények között

Romániában rendhagyó megoldásként drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházakból a megyei kórház laboratóriumába.

Illusztráció: Pixabay.com

Amint az Agerpres román hírügynökség nyomán az MTI közreadta, a kísérleti projekt lényege, hogy a különböző nagyváradi kórházakban vett biológiai mintákat drónok viszik a szintén a városban található Bihar megyei sürgősségi kórház laboratóriumába feldolgozásra.

Az Agerpres szerint Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: a drónok idővel gyógyszert és sebészeti beavatkozásokhoz, vérátömlesztésekhez szükséges vért is szállíthatnak az egészségügyi intézmények között. A projektet idővel a megye többi kórházára is kiterjesztenék. Carp szerint a megyei kórház 2020-ban átadott robotizált laboratóriuma nagyon hasznosnak bizonyult: több mint 30 százalékkal csökkent a vizsgálatok ára, és az eredményeket is 68 százalékkal gyorsabban állítják ki.

„Ha a mintákat is sikerül gyorsan szállítanunk, minden kiadás csökken: nem kell embereket fizetni, nincsenek késések és panaszok sem” – idézte az igazgatót az Agerpres. Carp hangsúlyozta: a határmenti város az első Romániában, amely újszerű megoldásokkal fejleszti az egészségügyi rendszert. Az első drónszállítmány a városi kórház-tüdőszanatórium-szülészet-megyei kórház útvonalon indult, a teljes út 6 percig tart.

Rory Houston volt katonai pilóta, a drónokat biztosító ausztráliai vállalat képviselője szerint az X 11 típusú drónok maximálisan 3 kilogrammos csomagokat szállíthatnak, és 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak. Mint mondta, amennyiben Bihar megyére is kiterjesztenék a programot, a cég nagyobb teljesítményű drónokat is biztosítani tud, amelyek súlyosabb rakományt is szállítani képesek 150 kilométeres óránkénti sebességgel. A nagyváradi városvezetés egyelőre együttműködési szerződést kötött a céggel, s ha a tesztrepülés beváltja a hozzá fűzött reményeket, közbeszerzést írnak ki a drónok hosszabb távú alkalmazására. A kísérleti projekt lebonyolításában a romániai polgári légvédelmi hatóság is részt vesz.