Dolgozók védelme a magas rizikójú terápiák ártalmaitól

Az Európai Bizottságnak és a nemzeti kormányoknak aktívan együtt kell működnie a kórházi gyógyszerészekkel a magas rizikójú terápiák menedzselésének szabályozásán a kezelés eredményessége és a betegbiztonság javítása, valamint a környezet védelme érdekében – hangzott el az Olasz Kórházi Gyógyszerészeti Társaság firenzei konferenciáján.

Amint arról a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezete közleményében beszámolt, a magas rizikójú terápiákat olyan súlyos betegségek esetén alkalmazzák, mint az egyes daganatos vagy autoimmun betegségek, és magukban foglalják a citosztatikus kemoterápiákon túl a gén- és immunterápiás modalitásokat, valamint a radiofarmakonokat is. „A cél az, hogy ezeket a terápiákat nem csupán a lehető legkisebb kockázat mellett lehessen alkalmazni, de a kórházi előállításuk és kezelésük is a lehető legkisebb expozíciós rizikót jelentse az egészségügyi szakemberekre, a betegekre és hozzátartozóikra egyaránt” – fogalmazott Süle András, az EAHP (Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezete) elnöke a kórházi gyógyszerészek körében végzett európai felmérés eredményeit ismertető előadásában.

Süle András szerint a firenzei konferencia fő üzenete, hogy az elvárások, a realitások és a szabályozás nem illenek össze. Az EAHP szerint a betegeket és a nagy rizikójú gyógyszerekkel dolgozókat is meg kell védeni az ártalmaktól, ezért egységesíteni kell a szabályozást, definiálni és klasszifikálni kell a nagy rizikójú szereket.