De Châtel Rudolf-emlékdíj az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság titkárságát is működtető Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centruma nyerte el idén a De Châtel Rudolf-emlékdíjat.

Bodoky György centrumvezető főorvos külföldi tartózkodása miatt a nevében Tóth Erika főnővér (jobbra) vette át díjat

Bodoky György centrumvezető főorvos külföldi tartózkodása miatt Tóth Erika főnővér (jobbra) vette át díjat

Az alapítók nevében Gyöngyössy Katalin színművésznő, a néhai De Châtel Rudolf professzor özvegye adta át a díjat az idei 18 jelölt közül az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának. Az 1998-ban prof. dr. Bodoky György által alapított, s máig általa vezetett osztály nevében az elismerést – a centrumvezető főorvos külföldi tartózkodása miatt – Tóth Erika főnővér vette át.

Amint a www.evorvosa.hu portálon közölt bemutatkozásban szerepel, “minden évben 5 ezer betegfelvétel történik a 38 ágyas osztályon, az onkológiai ambulancia éves betegforgalma pedig 30 ezer feletti: minden egyes napon mintegy 150 rákbeteget fogadnak, s napi 50 beteg kap onkológiai kezelést. Sok klinikai gyógyszervizsgálatnak részese a centrum, ezek révén a betegek gyakran hozzáférnek a jövő gyógyszereihez is, olyan terápiákhoz, amelyek csak évek múlva válnak a rutin kezelések részévé.

A kitüntetett onkológiai centrum orvosai és az ápolók egy csoportja

Az onkológia orvosai és az ápolók egy csoportja

A centrum szakmai munkáját és hírét jelzi, hogy a területileg hozzá tartozó dél-pesti régión túl számos más fővárosi és vidéki intézetből is érkeznek a páciensek: a betegek a zsúfoltsággal járó kényelmetlenséget is vállalva, kezelőorvosuk javaslatára vagy az osztálynak a betegek körében is ismert szakmai tekintélye miatt, sok esetben pedig épp a klinikai gyógyszervizsgálatokba való bekapcsolódás reményében keresik fel az intézményt. Vaskos publikációs jegyzék bizonyítja, hogy az osztály a hazai és a nemzetközi tudományos életnek is aktív részese. Itt működik a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság titkársága.

A Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány kiadóként jegyzi a Klinikai Onkológia tudományos folyóiratot, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány pedig a Rákgyógyítás.hu portált és az országos Rákgyógyítás Magazint. A centrumban vallják: Oklevélnem elég gyógyszereket adni, a lelkeket is gyógyítani kell. Ezt szolgálja, hogy több mint másfél évtizede főállású pszichológus is segíti a betegeket, a szakember minden új pácienssel találkozik, hogy segítséget kínáljon számára. Az onkológiai centrum részeként, viszont más intézményekben ellátott betegek számára is nyitottan működik a Tűzmadár Ház, ahol modell értékű pszichológiai segítségnyújtás, gyógytornász, dietetikus, szociális munkás, tréningek és tanfolyamok, sorstársak által alapított betegszervezet gondoskodik a betegek és az érintett családok.”

Amint az “Év orvosa” díjátadó 2016. március 18-i gálaünnepségén elhangzott, a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére 2014 őszén hívták életre a – nem sokkal ezt megelőzően elhunyt – De Châtel Rudolf professzor emlékére a díjat. Az elismerés névadója a Semmelweis Egyetem emeritus professzora, az Általános Orvostudományi Kar volt dékánja, a Belgyógyászati Szakmai Grémium elnöke, az I. sz Belklinika egykori igazgatója, az MTA doktora, számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja és elnöke volt.


Kapcsolódó cikkek

MKOT 2018. Minden jog fenntartva. Website by Ranlom