Daganatterápiás eszközfejlesztések: Győr, Pécs, Eger

A napokban több nagyvárosban is daganatterápiás eszközpark-fejlesztést zártak le: Győrből, Pécsről, Egerből is érkeztek hírek.

Közel 800 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból fejlesztette onkológiai és kardiológiai eszközparkját a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház – tudatta az intézmény az MTI-vel. A közlemény szerint a 2022. április 1-jén indult beruházás célja az volt, hogy a betegek a lehető legjobb és legbiztonságosabb onkológiai és kardiológiai ellátásban részesüljenek. A fejlesztésbe bevonták a fej-nyaksebészeti és az urológiai osztályokat is. A projekt részeként különféle orvostechnikai eszközöket, gépeket és ultrahang készüléket szereztek be, ami hozzájárul az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítődéséhez.

1,6 milliárd forintból megvásárolt korszerű sugárterápiás eszközt adtak át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetében. Az MTI-nek küldött közleményben azt írták, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program adott lehetőséget arra, hogy beszerezzék a korszerű sugárterápiás eszközt, egy Varian Halcyon típusú lineáris gyorsítót. A beruházást 800 millió forintos európai uniós és kormányzati forrásból finanszírozták, a PTE ugyanekkora összeggel járult hozzá a fejlesztéshez. A PTE közleménye szerint az intézetében évente több mint 1500 betegnél végeznek sugárterápiát, naponta pedig mintegy 300-400 beteget látnak el.

Csaknem 400 millió forintból fejlesztették az onkológiai és kardiológiai ellátást az egri Markhot Ferenc Kórházban – közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel. A mintegy 395 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően új, csúcstechnológiás onkológiai és kardiológiai gépek segítik az orvosok gyógyító munkáját. A kórház onkológiai és kardiológiai részlege új ultrahang berendezésekkel gazdagodott, a kardiológia új eszköze a szív hátsó, nehezen látható részéről is képes felvételt készíteni. Ugyancsak a fejlesztés részeként az onkoterápiás ellátáshoz szükséges infúzió készítése digitális, szoftver és számítógép alapú támogatást kapott.