Daganatos betegségek a legdrágább kórok között

Több mint ezermilliárd forintot költött az egészségbiztosító 2015-ben a tíz legdrágább betegség kezelésére – derül ki egy most közzétett tanulmányból.

Készült egy tanulmány, amely többek között a 2015. évi természetbeni kiadásokkal foglalkozik, vagyis azzal, hogy az egészségbiztosító betegségekre költi a legtöbbet egy év alatt. Amint a Világgazdaság összeállításából kiderül, a cukorbetegség kezelése jelenti a legnagyobb terhet: 2015-ben több mint 44,9 milliárd forintot költöttek rá. A dobogó második helyén az ischaemiás szívbetegség áll, amely a szívizom elégtelen vérellátásából adódik, a harmadik helyre pedig a szívbetegségek egyéb típusai kerültek, évi 35 milliárd forintos költséggel. A listán negyedik helyen áll a veseelégtelenségben szenvedő betegek gyógyítása, ötödik a magas vérnyomásos betegek kezelése.

Hatodik helyen az emésztőszervek rosszindulatú daganatainak kezelése áll. Az ilyen típusú betegségekre 2015-ben 33,2 milliárd forintot fizetett ki az egészségbiztosító. A legdrágább betegségek listájának hetedik helyén az idült alsó légúti betegségek – mint a bronchitis és az asztma – állnak. A tüdőbetegségek kezelésére két évvel ezelőtt 32,9 milliárd forintot fizetett ki az akkori OEP. A nyolcadik és a kilencedik helyen a nyirok- és vérképző szervek rosszindulatú daganatai és az emlődaganat állnak. Az emlődaganatokra közel 25 milliárd forintot fizettek ki. A listán a tizedik helyen lévő agyi érbetegségek kezelése pedig évi 22,3 milliárd forintba került.