Cukorbetegség: számszerűsítették a magasabb rákkockázatot

Azt találták, hogy több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve.

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) napokban megjelent közleményében leírja, hogy az egész országra kiterjedő vizsgálatában évente újonnan felfedezett 50 ezer 2-es típusú cukorbeteget vetett össze hétmillió nem cukorbeteggel. A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologia, Diabetologia Centrum vezetésével zajlott. Amint a PTE Klinikai Központ weboldalán közzétett közleményben a munkacsoport vezetője, dr. Wittmann István professzor kiemelte, különösen figyelemreméltó volt, hogy a cukorbeteg csoportban a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség, mint az idősekében.

„A legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák esetében volt megfigyelhető (17,43-szeres, 8,81-szeres illetve 6,67-szeres). A daganat előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány” – hangsúlyozta a professzor.

Az egyik legfontosabb megállapításnak az bizonyult, hogy a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése. Vagyis a fiatalabb, 2-es típusú cukorbetegek esetében, különösen a cukorbetegség felfedezése után, elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos, de más daganatféleségek keresése is jelentőséggel bírhat, mivel az időben felfedezett elváltozás ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen.