Csúszik az új onkológiai gyógyszerek ígért hozzáférése

Tavaly október 27-én hirdette ki az Emberi Erőforrások Minisztere négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását. A bemutatott tervek szerint az érintettek 2017. januárjától juthattak (volna) hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban ez a dátum nem valósult meg. 2017. február 1-től, elvileg és csak 6 új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba kerülésének időpontja várhatóan április 1 – hívta fel sajtóközleményben a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

Amint fogalmaznak, nem elég, hogy éveket kell várni a döntésre, de a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében most már akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és a között az időpont között, amire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához.

Emlékeztetnek: a késleltetett befogadások hátterében több dolog is áll. A magyar gyógyszer-értékelési folyamat kifejezetten pénzügyi fókuszú, amit jelentős forráshiány súlyosbít. Valamint a végső (minisztériumi szintű) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, aminek következtében a teljes elbírálási időszak több hónapig, vagy akár több évig is elhúzódhat.

A nyilatkozat kitér rá: egy onkológiai elemzésből kiderül, hogy a 2010-ben prosztatarákban, a vastagbélrákban és a tüdőrákban szenvedő magyar onkológiai betegek 1, 2 és 3 éves túlélése nem változott meg jelentős mértékben a 2006-os értékekhez képest. Ennek oka, hogy a vizsgált időszakban nem történt új (originális) terápiát érintő gyógyszerbefogadás a tanulmány által vizsgált 3 onkológiai indikációban, ezáltal a betegek túlélési esélyei sem tudtak javulni.

Mindezeken túl, ha esetleg egy kezelőorvos úgy dönt, hogy a betegének nincs 6 hónapja várni, idén januártól egy további nehezítő tényezővel találja szembe magát az orvos és a beteg az új, innovatív gyógyszerekhez történő hozzájutásban. Az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket ugyanis immár csak egy bizonyos keretösszegig finanszírozza a biztosító, az e feletti összeget az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetni. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene a lakosság számára biztosítani a gyógyszert.

Jelen pillanatban is közel 50 új terápia vár arra, hogy segíthessen a magyar betegeken is többek között az onkológia, a diabétesz, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a Hepatitis C területén – áll az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közleményében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a Magyar Idők kérdésére azt közölték: az új gyógyszereket még be is kellett szerezni, a közbeszerzési eljárás az említett 15-ből 14 hatóanyagnál már lezárult. Ezen terápiákhoz így mától támogatottan férnek hozzá a betegek. Annál a hatóanyagnál, amelyiknél nem volt eredményes az eljárás, ott új eljárás indul, azonban a betegek, ahogy eddig is, úgy továbbra is hozzáférnek ehhez a készítményhez egyedi méltányosság keretében.