Csökkentenék a sugárkezelések toxicitását

Egy spanyol kutatócsoport olyan őssejtcsoportot fedezett fel, mely hatékony eszköznek bizonyulhat a radioterápiás kezelések toxikus hatásainak mérséklésében.

Amint arról a Medical Online beszámolt, a Spanyol Rákkutató Központ (CNIO) kutatói a Science folyóiratban számoltak be arról, hogy olyan őssejtcsoportra bukkantak, mely képes lehet a béltraktus egészséges sejtjeit regenerálni sugárterápiás kezelést követően, így mérsékelhetik a kezelések toxikus hatásait. (URI is required to maintain intestinal architecture during ionizing radiation)

Az intenzív sugárzás a béltraktus egészséges sejtjeit is károsítja, ami a kezelt betegek 60%-ánál toxicitás formájában jelentkezik. A spanyol kutatócsoport a fennmaradó 40%-ra koncentrált, azaz azt próbálták kideríteni, hogy esetükben milyen folyamatok játszanak szerepet a toxicitás kivédésében, az egészséges sejtek regenerációjában. A bélbolyhok alján a hám úgynevezett Lieberkühn-mirigyeket (cryptákat) alkot, melyekben egy különleges, alvó őssejtpopuláció található: ezek aktiválódnak a besugárzásos kezelést követően, és egy URI (unconventional prefoldin RPB5 interactor) nevű vegyületet expresszálnak, mely központi szerepet játszik az egészséges sejtek regenerációjában.

Feltevésük igazolására olyan génmódosított egereket állítottak elő, melyek egyes csoportjainál az URI koncentrációja magas volt (ezek 100%-ának sikerült túlélnie a kezelést követő gasztrointesztinális szindrómát), míg a normál koncentrációjú csoport 70%-a elpusztult. Egy olyan csoport is szerepelt a vizsgálatban, ahol kiütötték az URI termeléséért felelős gént, itt 100%-os volt a mortalitás.