Cachexia: ESMO irányelvek magyar kiadásban

A Klinikai Onkológia folyóirat különszámaként megjelent a daganatos cachexia ellátásának ESMO által elfogadott irányelveit magyar nyelven közreadó kiadvány.

Újabb szakmai útmutatással bővült a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) által idehaza megjelentetett nemzetközi iránymutatások sora. A Klinikai Onkológia folyóirat különszámaként jut el az ország minden onkológiájára magyar nyelven az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) által elfogadott klinikai gyakorlati irányelvek összefoglalója a felnőtt betegek daganatos cachexiájáról.

Bodoky György

Bodoky György

– A mesterséges táplálás még mindig mostohaterülete az onkológiának, holott a daganatos betegek tápláltsági állapotának, erőnlétének fenntartása alapvetően befolyásolhatja a daganatellenes terápiák eredményességét – indokolta a kiadvány létjogosultságát prof. dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke.

ESMO cachexia guidelineKiemelte: a diagnózis pillanatában a betegeknek mindegy felénél tapasztalható testsúlyvesztés, amikor még sem műtét, sem más nagy megterheléssel járó onkológiai kezelés nem történt. A betegút során a betegek egy jelentős része alultáplált. Fontos figyelni arra, hogy az alultápláltság nem a soványság szinonimája, a probléma egy túlsúlyos embert éppúgy érinthet, ha a szervezete nem kapja meg vagy nem tudja hasznosítani azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van. Fontos a betegedukáció is, hogy az érintett páciensek és hozzátartozók értsék, hogy a sok helyen hirdetett, szabadon megvásárolható étrend-kiegészítők és a receptre felírható tápszerek nem ugyanabba a kategóriába tartoznak. Egyes tápszerek kifejezetten a daganatos betegek megváltozott anyagcseréjének jellegzetességei szerint vannak összeállítva és azokat csak orvos rendelheti.

Bodoky György hangsúlyozta: az ESMO cachexia-irányelveinek hazai kiadásával az MKOT üzenete a gyakorló orvosok felé, hogy minden daganatos betegnél a kezelés részeként kell tekinteni a mesterséges táplálás eszköztárára.

Egyelőre a nyomtatott kiadvány országos terjesztése zajlik, a guideline hamarosan letölthető lesz az orvostársaság www.klinikaionkologia.hu címen elérhető szakmai weboldaláról is a korábban kiadott iránymutatásokat összegyűjtő „Irányelvek” rovatból.