Betiltották a személyes jelenléttel zajló szakmai rendezvényeket

Kásler Miklós miniszter megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

A tárca vezetője a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről – tartalmazza a közlemény. A szakmai tanácskozások, a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül, kizárólag online módon tarthatóak meg. Mint írták: az intézményvezetőknek küldött miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend részletesen leírja, hogy az online módon nem megtartható rendezvények szervezőinek és résztvevőinek milyen szabályokat kell betartaniuk.

A közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát. A hatóságok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek. A miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend felhívja a figyelmet az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedésre, például arra, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt a rendezvényen.

Rendkívül fontos a személyi higiéne betartása, továbbá kerülni kell a közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat. Javasolt az érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése – sorolják. Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért a résztvevők tartsanak egymástól másfél méteres távolságot! – figyelmeztetnek.

FRISSÍTÉS: A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége úgy döntött, hogy a kollégák egészségének megőrzése érdekében, valamint a minisztériumi rendelet előírásainak megfelelően elmarad a 2020. november 12-14. időpontra tervezett MKOT XI. Kongresszus, azt az előre meghirdetett esőnapra, 2021. február 4-6. időpontra helyezik át. Amennyiben utóbbi időpontban sem lehetséges a járványhelyzet miatt a konferencia megtartása, azt 2021. első félévében tervezik megrendezni.