Betegtársakért és szűrésekért szólal fel a betegszervezet

Bizakodva tekintünk Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkári kinevezésére, az új ágazati vezető ugyanis prioritásként nyilatkozott a népegészségügyi programokról, ezért bízunk abban, hogy felgyorsulhat például az országos szintű vastagbélrákszűrés bevezetése is – fogalmaz közleményében a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület. A betegszervezet hangsúlyozza: az onkológiai ellátásban a betegek által megtapasztalt túlterheltség és zsúfoltság azáltal is csökkenthető, ha több daganatos betegséget diagnosztizálnak korai stádiumban, így kevesebb sorstársnak van szüksége onkológiai kezelésre.

– Kérjük az új egészségügyi államtitkárt, hogy ne akadjon meg a rák elleni többfrontos küzdelem! – jelenti ki Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. Amint fogalmaz, az elmúlt időszakban több előrelépés is történt a rákbetegségek diagnosztikájában és kezelésében, de sok még a teendő.

Lakos István

Lakos István

– Ugyan ma is vannak hazai finanszírozásra váró rákgyógyszerek, ám az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sok erőfeszítést tett azért, hogy különféle megoldásokkal a legújabb célzott onkológiai terápiák is elérhetők legyenek a hazai betegek számára. Szintén fontos fegyvertény a rákgyanú esetén 14 napban limitált képalkotó diagnosztikai várakozási idő bevezetése, igaz ez csak azzal a fenntartással, hogy daganatos diagnózishoz és a kezelés meghatározásához a legtöbb esetben szövettani és molekuláris patológiai vizsgálat is kell – fogalmaz Lakos István. Hozzáteszi: nem szabad megállni a megkezdett úton, s a rákbetegek kezelése mellett erőforrásokat kell adni a megelőzésre is.

– Mihamarabb vezessék be az országos szintű vastagbélszűrést! – ismétli meg Lakos István a Gyógyulj Velünk Egyesület által az elmúlt években számos fórumon hangoztatott követelést, ezúttal Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak címezve. A betegszervezet – vastagbéldaganaton ugyancsak átesett – elnöke hangsúlyozza: az elmúlt két évtizedben számos vastagbélszűrés-modellprogram zajlott már, mégsem indult el országos szintű szűrővizsgálat. Jelenleg is több megyében zajlik modellprogram, s az utóbbi időszakban valódi elszántság látszott abban, hogy kiterjesszék országos szintűre a vastagbélszűrést. A Gyógyulj Velünk Egyesület abban bízik, hogy ez a törekvés a vezetőváltással sem fog megtorpanni, hanem inkább felgyorsul.

Gyógyulj Velünk EgyesületA vastagbélrák jelentős részben megelőzhető, ha a daganatos elfajulásra hajlamos polipokat eltávolítják. Évente mintegy 10 ezer embernél találnak vastagbéldaganatot, ám akár 10 évvel korábban eltávolítható egy polip, mint ahogyan a belőle kifejlődő vastagbéldaganat már panaszt okoz. 100 ezer ember él tehát közöttünk, akikkel a következő 10 évben közli majd orvosuk a kolorektális rák diagnózisát, többségüknél panaszmentes állapotban már ma is ott van a kezdeti daganat vagy az a polip, amiből a rák ki fog alakulni. Őket ma meg lehetne kímélni a vastagbélráktól vagy jelenleg még kezdeti stádiumú betegségüket meg lehetne gyógyítani – feltéve, hogy időben kiszűrik náluk a bajt. Ugyan a vastagbéldaganatos betegek számára az életkilátásokat javítani képes modern infúziós és tablettás célzott onkológiai terápiák is elérhetők idehaza, ám a legnagyobb esély a végleges gyógyulásra akkor van, ha műtéttel a tumort még kezdeti stádiumban, az áttétek kialakulását megelőzően, teljesen el tudják távolítani a szervezetből.

A Gyógyulj Velünk Egyesület a daganatos betegek által alapított civil szervezet, amely felvilágosító programokkal, előadásokkal, kiadványokkal, sorstársközösség szervezésével, társadalmi kampányokkal segíti a betegeket és a betegség megelőzését. A betegszervezet az emésztőszervi és az urológiai daganatos betegek számára önálló tagozatot is működtet. Az egyesület híreit folyamatosan nyomon követheti a civil szervezet Facebook oldalán.