B. Papp László, az MKOT sajtószóvivője kapta a Civil Díjat

B. Papp László, orvostársaságunk webszerkesztője és sajtószóvivője, a Rákgyógyítás.hu és a Rákgyógyítás Magazin főszerkesztője vehette át a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) Civil Díját.

B. Papp László az MPOT Civil Díjával

A díjat a Magyar Pszichoonkológiai Társaság Nyíregyházán megrendezett kétnapos országos konferenciáján adták át. Dr. Mailáth Mónika, a szakmai szervezet elnöke indoklásában kiemelte:

„B. Papp László több mint két évtizede dolgozik egészségügyi újságíróként. Sok száz ismeretterjesztő cikk szerzője, betegedukációs könyvek írója, szerkesztője, orvostudományi ismeretterjesztést és betegedukációt szolgáló kiadványok főszerkesztője, betegekkel és orvosokkal készült riportfilmek szerkesztője, személyes részvétellel zajló és online ismeretterjesztő rendezvények szakmai szervezője, moderátora. A kétezres évek elején online és print egészségügyi és orvosi szaklapok szerzőjeként szakosodott az egészségügy területére, majd az ismeretterjesztés és betegedukáció vált a szakterületévé. Újságíróként, szerkesztőként, főszerkesztőként több orvostudományi területen aktívan részt vesz a betegedukációban. Több betegszervezettel és orvosi társasággal dolgozott és dolgozik jelenleg is együtt. A daganatos betegek és hozzátartozóik számára 2006-ban elindított Rákgyógyítás.hu portál és a 2008-tól megjelenő országos Rákgyógyítás Magazin főszerkesztője, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság webszerkesztője és szóvivője, a rákbetegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület sajtószóvivője.”

B. Papp László a díjátadás után úgy fogalmazott: „Az onkológiákon dolgozó pszichológusok azon túl, hogy a betegeknek segítenek, sokat küzdöttek és küzdenek azért, hogy a betegek és a szakorvosok is elfogadják azt: érdemben tudnak segíteni. Elfogadják azt, hogy egy rákbetegségben nem elég a testet kezelni, a lelket is gyógyítani kell. Kellene. Nemcsak a betegnek, hanem a családtagoknak és az orvosoknak is segítség, ha van olyan segítő szakember a háttérben, aki az ambulanciák időszorításán kívül támogatást ad. Ha van olyan csoport, ahol őszintén megbeszélheti egy beteg azokat a félelmeit, dilemmáit, amelyeket még a családtagjai előtt sem hoz vagy hozhat szóba. Amit csak azok értenek meg, akiknek szerepelt már a leletén ugyanaz a diagnózis. Sok beteg mesélte már el, mennyire nem hitt a pszichológiában, de végül esélyt adott egy szakembernek vagy csoportnak, és nem bánta meg: csökkent a szorongása, könnyebben átvészelte a mellékhatásokat, jobbat tudott aludni, halványult a halálfélelme, javult a kapcsolata önmagával és a környezetével.”

A konferencián Életműdíjat és Szakmai Díjakat is átadtak, erről szóló tudósításunkat itt olvashatják.

Interjú: B. Papp László – Betegtájékoztatás mint végtelen misszió