Az MKOT Immuno-Onkológia Szimpózium köszöntője

Bodoky György, a szimpózium elnöke és Lakatos Gábor, a szimpózium főszervezője köszöntőjükben indokolják a létjogosultságát annak, hogy az MKOT kétnapos önálló szakmai továbbképzést szervez az immunterápiákról.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége 2017-ben úgy döntött, hogy egy-egy, a klinikai ellátásban meghatározó jelentőségű terület újdonságainak részletesebb bemutatására tematikus rendezvénysorozatot indít. Az első, urogenitális daganatokat tárgyaló szimpóziumot követően az idei rendezvény témája az immunonkológia, hiszen ennek a területnek a térhódítása a legfontosabb előrelépést jelentette az elmúlt években a daganatos betegségek kezelésében.

Az immunrendszer tumorellenes működését kihasználó terápiák drámaian megváltoztatták a kezelési stratégiát egyes tumor típusokban, míg a számtalan folyamatban lévő klinikai vizsgálat a további fejlődés ígéretét hordozza. Az elmúlt években ugyan az immunellenőrzőpont gátlása dominált a gyógyszeres kezelés területén, de egyre inkább kirajzolódik a más elven működő immunterápiák – daganatellenes vakcinák, a mikrobiomot befolyásoló módszerek – értéke is. Az utóbbi időszak eredményei nyomán az immunkezelések a mindennapi rutin onkológiai ellátás részévé váltak.

A szimpózium kiemelt célkitűzése, hogy a gyakorló onkológus számára szolgáltasson naprakész alapismereteket az immunterápia működésének alapjairól, a betegkiválasztás szempontjairól, a kezelés eredményességének helyes értékeléséről és a várható mellékhatások megfelelő ellátásáról. A rendezvény programja mindemellett magában foglalja az egyes daganattípusokban jelenleg alkalmazható immunterápiás lehetőségek, a folyamatban lévő kutatási irányok, a jövőbeni kezelési lehetőségek részletes bemutatását is. Az előadások tartalmának meghatározásakor egy olyan ismeretanyag összeállítása volt a cél, ami ma már nélkülözhetetlen minden, daganatos betegek gyógyszeres kezelésével foglalkozó kolléga számára.

Bodoky György – Lakatos Gábor

A programfüzet PDF formátumban innen letölthető.