Az emlőrák megelőzte a tüdőrákot a világon

Az emlőrák megelőzte a tüdőrákot, mint a betegség leggyakoribb formáját, világszerte az új esetek csaknem 12 százalékát teszi ki – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Andre Ilbawi

Andre Ilbawi

„Most először az emlőrák a világon leggyakrabban előforduló rák” – mondta Andre Ilbawi, a WHO szakértője a Rákellenes Világnap előtt tartott sajtótájékoztatón. Amint fogalmazott, a tüdőrák volt a leggyakoribb típus az elmúlt két évtizedben, de most a második helyen áll, megelőzve a vastagbélrákot, amely a harmadik legelterjedtebb rosszindulatú daganat.

Becslések szerint tavaly 2,3 millió új emlőrákos esetet diagnosztizáltak, ami az összes rákos eset 11,7 százalékát adja. Ilbawi megjegyezte, hogy a nők elhízása gyakori kockázati tényező az emlőrákban, és ez más daganattípus előfordulását is befolyásolja.

Amint a szakértő kitért rá, a világ népességének növekedésével és a várható élettartam növekedésével a rák várhatóan gyakoribbá válik. Amíg 2020-ban 19,3 millió új rákdiagnózist becsülnek, 2040-ben évente már mintegy 30 millió új esetre emelkedik. A kockázati tényezőkre figyelmeztetve azt mondta, hogy a rákos megbetegedések miatti haláleseteknek körülbelül egyharmada a dohányzás, az elhízás, az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a fizikai aktivitás hiánya és az alkoholfogyasztás következménye.