Az adókedvezmény kiszélesítését kéri a Gyógyulj Velünk Egyesület

A betegszervezet azt kéri a döntéshozóktól, hogy ne tegyenek különbséget a rákbetegségek egyes típusai között, hanem minden rosszindulatú daganatos beteg számára legyen elérhető az év elején bevezetett adókedvezmény.

Örömmel fogadta a Gyógyulj Velünk Egyesület is, hogy – miként arról portálunkon is hírt adtunk – 2019. januártól számos daganatos betegség is bekerült az adókedvezményre jogosító BNO kódok közé. A betegek egy része számára anyagi segítséget nyújtó változásért a több betegszervezetet összefogó Női Liga (Babagenetika Egyesület; Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület; Mályvavirág Alapítvány; Mellrákinfó Egyesület, Női Egészségért Alapítvány) állt ki.

Amint Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke fogalmazott, sok betegtárssal állnak közvetlen és közvetett kapcsolatban, így megerősítik ennek az intézkedésnek a létjogosultságát: a rosszindulatú betegség ugyanis nemcsak egészségügyi és pszichológiai, hanem súlyos anyagi krízist is okoz sok család számára. Bár önmagában ez az intézkedés ezt nem tudja ellensúlyozni, mégis az SZJA kedvezmény a családok egy része számára valós segítséget nyújthat.

A Gyógyulj Velünk Egyesület ugyanakkor azt kéri, hogy terjesszék ki az adókedvezményt minden rosszindulatú daganatos betegre. Ezt azzal indokolják: ma az a helyzet állt elő, hogy amíg egy prosztatarákos beteg igényelhet adókedvezményt, addig egy vastagbélrákos vagy végbélrákos beteg nem (csak ha sztómával él), amíg egy méhnyakrákkal vagy emlőrákkal szembesült beteg jogosult adókedvezményre, egy tüdőrákkal küzdő beteg nem (csak ha már csontbeli áttéte vagy agyi áttéte alakult ki). A betegszervezet ennek orvoslását kéri a döntéshozóktól, vélelmezik, hogy ennek nem lenne jelentős kihatása a költségvetésre, ugyanakkor a betegséggel sújtott családok egy része számára segítséget nyújthatna.