Átalakítják a népegészségügyi rákszűréseket

A szervezett szűrések esetében a célcsoportok és a vizsgálati módszerek felülvizsgálatát és pilotban már kipróbált új, népegészségügyi célú szűrések bevezetését is javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Változtatásokra tett javaslatot az a szakmai munkacsoport, amelyet a szervezett, népegészségügyi célú szűrések felülvizsgálatára kért fel az NNK – hangzott el a Medical Online összefoglalója szerint a Magyar Tudományos Akadémia minapi tudományos szimpóziumán, ahol a daganatos megbetegedések hazai helyzetét tekintették át a résztvevők.

A jövőben HPV alapú szűrésre hívnák be a 30 év feletti nőket, azonban nem három, hanem ötévente – ismertette elsőként a javaslatcsomag méhnyakszűrésre vonatkozó részleteit Surján Orsolya helyettes tisztifőorvos.

A 40 és 54 év közötti nőket 18, az 55 és 75 év közöttieket pedig 24 havonta hívják mammográfiára – áll a javaslatcsomagban.

A 2018-ban uniós forrásokból országosan elindított kolorektális szűrés esetén a lakossági elérésen javítanának. Mint arról Surján Orsolya tájékoztatott, a szerződött háziorvosokon keresztül 2023 januárjáig 2,2 millió meghívó jutott el az érintettekhez, akiknek 30 százaléka vette át a székletvér-szűréshez szükséges egységcsomagot, 29 százalékuk be is küldte azt vizsgálatra.

Pilotszerűen próbálkoznak még direkt meghívással is. A 100 ezer kiküldött levél nyomán a megkeresettek 39 százaléka jelezte részvételi szándékát, a kitek 28 százaléka vissza is érkezik diagnosztikára. Sokakat értek el a lakóhely közelébe vitt szűréseken, egyéb rendezvényeken szervezett toborzások során, ám jellemzően nem a célzott, 50-70 év közötti korosztály mutatott hajlandóságot a vizsgálatra.

Akár ezer mintát tudna elemezni óránként az a berendezés, amellyel az NNK laboratóriumában vizsgálják a mintákat, azonban ennek kapacitásai messze nincsenek kihasználva – mondta a helyettes tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a kolonoszkópos vizsgálatokba sem lehet minden szolgáltatót bevonni, mert hiányosak a személyi, másutt a tárgyi feltételek.

A tervek között szerepel a tüdőtumor, a gyomor és prosztatarák megelőző szűrése, amely uniós ajánlás is, emellett hazai törekvés, a stomato-onkológiai szűrés bevezetése, amelyre a tudományos adatok alapján a felzárkózó településeken, az alacsony gazdasági státuszú, dohányzó férfiak körében lenne a legnagyobb szükség.

A teljes tudósítás a Medical Online oldalán olvasható.