ASCO: Joe Biden, az USA alelnöke a rákkutatás felgyorsításáról

Joe Biden, az USA elnöke rendkívüli érdeklődéssel kísért előadásában beszélt a 2016-os ASCO kongresszuson Chicagoban. Bejelentette, hogy 12 ezer beteg teljes nyers genomikai és klinikai adatait teszik szabadon hozzáférhetővé és elemezhetővé a rákkutatás felgyorsítása érdekében.

Joe Biden, az USA alelnöke az ASCO kongresszuson

Joe Biden, az USA alelnöke az ASCO kongresszuson

A Genomic Data Commons (GDC) néven futó projekt fő jellemzői között említhető az interaktivitás vagy a könnyű kereshetőség. A GDC egy interaktív és központosított rendszer a kutatók számára a genetikai és klinikai adatok tárolására, elemzésére és megosztására. A rendszer fontos biztosítékokat tartalmaz a betegjogok védelme érdekében, ugyanakkor a kutatók felhasználóbarát módon, könnyen kereshetnek a számukra szükséges adatok között. Az adatbázis tartalmazza a nyers, feldolgozatlan adatokat is, ezzel lehetővé téve, hogy a kutatók saját szempontrendszerük szerint újra elemezzék azokat, új számítástechnikai és analitikai módszereket tesztelhessenek. Mindezzel a cél, hogy egyrészt minél hamarabb rá lehessen bukkanni eddig rejtve maradt összefüggésekre, másrészt a klinikai gyakorlatban minél inkább előre felmérhető legyen egy konkrét beteg esetében is a várható terápiás válasz, hogy egy adott rák adott altípusa érzékeny vagy rezisztens lesz-e inkább az adni tervezett gyógyszerre.

– A GDC csak az egyik eleme a „Moonshot to Oncology” kezdeményezésnek, ami valóban egy globális összefogást eredményezhet a rákkutatás és kezelés területén. Összességében egy több százezer páciens adatait tartalmazó óriási, s folyamatosan bővülő adatplatform válik elérhetővé és kutathatóvá, ennek tudományos értéke felbecsülhetetlen. A program nemcsak ahhoz járulhat hozzá, hogy a holnap betegeit eredményesebben kezelhessük, hanem a ma betegei számára is kézzelfogható haszna van annak, hogy egy világméretű adatbázis áll rendelkezésre háttérként az optimális kezelési metódus kiválasztásához – értékelte az elhangzottakat az ASCO kongresszuson részt vett Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke.

Joe Biden több mint félórás beszédében kitért saját családja tragédiájára is: legidősebb fia tavaly, 46 évesen halt meg agydaganatban.

Joe Biden teljes beszédét ide kattintva meghallgathatja, a Fehér Ház által a témában kiadott sajtóközleményt pedig ide kattintva éri el.

A 2016-os ASCO tudományos újdonságai közül a legátfogóbb hazai összefoglalás a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság Update’16 szimpóziumán hangzik el, amelynek programját ide kattintva ismerheti meg.