Állami finanszírozást kaphat a gyermek hospice

Bekerülhet a finanszírozott szakmák közé, és normatív támogatást kaphat a hazai gyermekhospice-ellátás. A régóta tartó tárgyalások végére késő ősszel tehet pontot a Szemem Fénye Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az állami szerepvállalás megszüntetné a szervezet mindennapos anyagi gondjait. A nyugati és az amerikai tendenciákhoz hasonló, 20–40 százalékos állami szerepvállalást szeretne elérni a hazai gyermekhospice-ellátást biztosító alapítvány elnöke.

Gyura Barbara, a 2010-ben megnyitott pécsi Dóri Ház, valamint a 2011-ben létrejött, ma már egy nonprofit kft. által működtetett törökbálinti Tábitha-ház alapítója lapunknak úgy fogalmazott: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindeddig nem támogatta a gyermekhospice-ellátást, vagyis száz százalékban önfinanszírozott szervezetként működnek.

– Nem kívánjuk, hogy az állam száz százalékban támogasson egy alapítványi tevékenységet, de ahhoz, hogy valamilyen állami szerepvállalás létrejöjjön, első körben a jogszabályi háttér rendezésére volna szükség – mondta Gyura Barbara, aki négy éve kereste fel a szaktárcát, hogy megállapodás szülessen a súlyos esetekben nem gyógyítható betegségben szenvedő gyermekek és családjuknak nyújtott segítség állami támogatására.

– Működési engedélyünk természetesen van, viszont a finanszírozáshoz kell majd a következő lépés, hogy önálló szakmakódot kaphasson a gyermekhospice-ház – tette hozzá. Gyura Barbara kifejtette, hogy az államtitkárság egy kétlépcsős finanszírozási konstrukciót javasolt, azaz első lépésben az otthonukban ápolt, a Dóri Ház személyzete által ellátott gyermekekre kaphatnak 4000 forint körüli támogatást, amiről már meg is kötötték a finanszírozási szerződést. – Április elsejétől a finanszírozási szerződés jogszabályi háttere ugyanis már lehetővé teszi az otthoni gyermekhospice-ellátás támogatását, ami napi 4000 forintot jelent a beteg gyermeküket otthoni környezetben ápolóknak, amennyiben rendelkeznek az ÁNTSZ és az OEP engedélyével – fejtette ki az alapítvány vezetője a Magyar Nemzetnek.