Aktuális rezidens ösztöndíj pályázatok

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2018. február 20-ig várja az idei évre szóló rezidenstámogatási program pályázataira a jelentkezéseket.

Az ösztöndíjprogramot hat szakmai területre hirdették meg. A kiírás szerint a támogatott szakképzésben résztvevő szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek a Méhes Károly-ösztöndíjra, az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek a Gábor Aurél-ösztöndíjra, a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan szakorvosjelöltek a Flór Ferenc-ösztöndíjra, a szakgyógyszerész-jelöltek a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak. Ezen kívül a hiányszakmás képzésben résztvevők részére is jelent meg ösztöndíjpályázat.

Az ösztöndíjat elnyert szakorvos- és szakgyógyszerész-jelöltek havonta nettó 100 ezer forint, a Méhes Károly-ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-jelöltek, a Gábor Aurél-ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelöltek, valamint a Flór Ferenc-ösztöndíjasok havi nettó 200 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak. A hiányszakmát választók ösztöndíja havi nettó 150 ezer forint.

Amint azt az MTI kiemelte, a kiírás szerint a pályázónak vállalnia kell, hogy a szakképesítése megszerzése után legalább annyi ideig magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgozik, mint amennyi ideig az ösztöndíjat folyósították. Továbbá vállalja, hogy az általa biztosított egészségügyi ellátással összefüggésben semmilyen formában nem fogad el paraszolvenciát. Az ösztöndíj folyósítás megkezdésének feltétele az is, hogy a támogatott szakképzést legkésőbb 2018. május 1-jével el kell kezdeni.

Amint az ÁEEK kiírásából kiderül, a Hiányszakmás Ösztöndíjra az alábbi szakképzésben részt vevő, vagy részvételt vállaló rezidensek pályázhatnak:

a) szakképzés megkezdésének helyétől függetlenül: érsebészet, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fül-orr-gégegyógyászat, igazságügyi orvostan, nefrológia, orvosi mikrobiológia, ortopédia és traumatológia, pszichiátria, transzfuziológia,

b) az a) pontban túlmenően Budapest kivételével hiányszakmának minősül: infektológia, oxyológia és sürgősségi orvostan, patológia, radiológia, sebészet;

c) az a) és b) pontban foglaltakon túlmenően az alábbi kórházakban bármely szakmákban megkezdett szakképesítés hiányszakmának minősül: Albert Schweizer Kórház-rendelőintézet (Hatvan), Bajai Szent Rókus Kórház, Csongrád megyei Dr. Bugyi István Kórház (Szentes), Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet (Balassagyarmat), Felső-Szabolcsi Kórház (Kisvárda), Magyar Imre Kórház (Ajka), Markhot Ferenc Oktatókórház (Eger), Orosházi Kórház, Szent Lázár Megyei Kórház (Salgótarján), Szent Pantaleon Kórház (Dunaújváros), Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet (Cegléd), Zala Megyei Kórház

A részletek, a pályázati kiírások és jelentkezési feltételek az ÁEEK honlapján, ide kattintva találhatók.