A szegedi kezeléseket megalapozottnak nevezte az onkológiai társaság

MTIA Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) vezetősége állásfoglalásában szakmailag megalapozottnak nevezte a vastagbél-daganatos betegeken még nem törzskönyvezett gyógyszerekkel a Szegedi Onkoterápiás Klinikán végzett kezeléseket.

Az MKOT vezetőségének állásfoglalása szerint „ezek a betegek fokozott kockázatúnak minősülnek (…), a kezelések szakmailag megalapozottak voltak, a tudomány jelenlegi állása szerint a kezelések a betegek érdekét szolgálták” – áll a szervezet közleményében. Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy jelenleg három vastagbél-daganatos beteg kap ilyen kezelést a szegedi intézményben.

A szegedi klinika vezetője úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a kezeléseket, amellyel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, tovább folytatják az intézményben, de ezentúl térítésmentesen. A kezelésenként kétszázezer forintba kerülő szer finanszírozására keresik a megoldást, a felajánlásokat nem fogadják el, bár köszönik.

Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója szerdán azt mondta: nem minősül emberen végzett gyógyszerkísérletnek, hogy a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján Magyarországon még nem törzskönyvezett készítményt használtak, mivel annak egyedi alkalmazását az OGYI hivatalosan engedélyezte.

Ugyanakkor Bartucz Attila, az OEP szóvivője azt közölte: „eddig még nem törzskönyvezték a vastagbél-daganat kezelésének első fázisára ezt a készítményt, (…) ezért a hatályos szabályok szerint ez gyógyszerkísérletnek minősül, gyógyszerkipróbálásnak, amelynek természetesen vannak szigorú szabályai”.

Az egészségügyi miniszter ugyancsak szerdán azt közölte, hogy kártalanítani kell a beteget, az orvosokat pedig felelősségre kell vonni. A Népszabadságban Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója emberen folyó gyógyszerkísérletnek minősítette a szegedi professzor eljárását, amelyet egyértelműen a gyártónak kellene finanszíroznia, ha az intézmény rendelkezik a gyógyszerkísérlethez szükséges engedélyekkel.

A vitatott kezelést kapók egyike a Békésen élő Erdei Ferenc 36 éves lánya. Az apa az MTI megkeresésére elmondta: a szóbanforgó kezelést úgy ajánlották fel a szegedi klinikán, hogy elmondták a várható mellékhatásait és az árát is. Eddig egymillió forintot fizettek be, a többi költséget is vállalták.

Forrás: MTI