A robotsebészeti program eddigi eredményeit értékelték

Sikeresnek értékelték a robotsebészeti programot a projekt zárórendezvényén.

Értékelést tat Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató - Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Értékelést tat Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató – Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Amint az MTI összefoglalójából kiderül, Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, a magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé, konzorciumban a két magyar intézménynek, egy-egy daVinci X robottal. Emlékeztetett: az első robotasszisztált műtétet 2021. január végén végezték el az onkológiai intézetben, a program célja 200-200 beavatkozás elvégzése volt 2023 közepéig. Ezt a műtéti számot felülmúlták – emelte ki az főigazgató -, hiszen 778 beavatkozást végeztek a két intézményben a program ideje alatt. Megjegyezte: az országban e két robottal és a Semmelweis Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetem lévő daVinci eszközzel pedig már több mint ezer robotasszisztált műtétet végeztek. Úgy fogalmazott, hogy a daganatsebészetben a jövő egyik útja a robotsebészet. Hozzátette: a betegek érdeklődése nagy, ezt a technológiát ugyanakkor azoknál elváltozásoknál érdemes alkalmazni, ahol valóban költséghatékony, és javítja a gyógyulási eredményeket.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója beszámolt arról, hogy a kórházban 374 urológiai és 11 nőgyógyászati műtétet végeztek a robottal, mindegyik beavatkozás komplikációmentes volt. Küzdelmes, izgalmas és tapasztalatokkal, felelősséggel teli két és fél van a hátuk mögött, a program eredményes megvalósítása siker az egészségügynek, az intézményeknek és minden közreműködőnek – hangoztatta, hozzátéve: a program során jelentős magyar és nemzetközi együttműködés formálódott, munkacsoportok alakultak. A főigazgató elmondta azt is, hogy Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa Magyarországon elsőként szerzett konzolsebészeti proktori (oktatói) képesítést.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató arról beszélt, hogy az egészségügy, az egészségipar hihetetlen fordulatokat vesz, és nagy az igény a fejlődésre. „A verseny óriási, és nem engedhetjük meg, hogy ebből kimaradjunk”, így minden olyan eredmény és pályázat, amellyel nemzetközi tapasztalatokat hozhatnak a szakemberek Magyarországra, nagy érték – hangoztatta. Az új megoldások befogadása nemcsak a betegellátásban, hanem az orvosok itthon tartásában is nagy jelentőségű – tette hozzá. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy az újabb és újabb technológiákat itthon is bevezessék. Egyúttal a betegségek megelőzésére, a szűrőprogramokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet.