A medulloblastoma agydaganat precíziós onkológiai kezeléséről

A Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program idei hallgatói díjazottjai között az agydaganatról értekező hallgató is szerepel.

Dr. Máté Vanda PhD-hallgató a gyermekkorban ellőforduló rosszindulatú központi idegrendszeri daganat, medulloblastoma esetén alkalmazott hagyományos és precíziós gyermekonkológiai kezelések eredményességét vizsgálta amellett, hogy szenior gyermekgyógyász rezidens az újonnan összevont Gyermekgyógyászati Klinikán.

Ez a tumortípus 70 százalékban a hagyományos kezelésekkel is gyógyítható, vannak azonban páciensek, akiknél ezek nem vezetnek eredményre: ismertetett egy esetleírást, ahol a beteg a hagyományos protokollban szereplő kezelések után is további terápiára szorult, emiatt pedig génszűréssel vizsgálták a tumor szövetmintáit a Patológiai Intézet molekuláris biológiai laborjában. Ennek eredményeképp javasolt célzott terápiát a kezelőorvos, amely keretében HER2-gátlót kapott a beteg a kemoterápiája mellé, ennek köszönhetően javult az állapota. Emiatt fordult az érdeklődése annak vizsgálata felé, hogy központi idegrendszeri tumor esetén milyen terápia mellett a legjobbak a páciensek túlélési esélyei. Megállapította, hogy bár nagyon kevés a komparatív vizsgálat a gyermekek központi idegrendszeri rákos megbetegedéseivel kapcsolatban, a megismert esetekben a legjobb eredményt a kemoterápia mellett elrendelt célzott terápia hozta.

Amint arról a Semmelweis Egyetem honlapja beszámolt, a Kerpel-program támogatásával részt vehetett a tavalyi világkongresszuson Koppenhágában, az eredményeiről beszámoló absztraktot elfogadta a világkongresszus bíráló bizottsága, így az idén már angol nyelven számolhat majd be a kutatásairól. A további díjazottakat és témákat is bemutató összefoglaló a Semmelweis.hu oldalon olvasható.