800 milliós eszközfejlesztés a kaposvári onkológiai centrumban

Európai Uniós forrásból, 845 millió forintból fejlesztették a Somogy megyei komplex onkológiai centrum sugárterápiás és patológiai eszközparkját. A fejlesztés keretében lecserélték a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában a sugárterápiás ellátás alapját képező két lineáris gyorsítót. Megújult a kórház patológiai eszközparkja is, ennek eredményeként a PET-központtal (pozitronemissziós tomográfiával) a legmagasabb szintű onkológiai ellátást tudják biztosítani Somogy megyében és a régióban.

A projekt Kaposváron tartott záró rendezvényén Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kiemelte, hogy az új gépek hosszú távon biztosítják az országos átlagnál jóval magasabb minőségű onkológiai ellátást a megyében és a régióban.

Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a teljes egészében uniós forrásból megvalósult projektről kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország ne legyen világelső az összes daganatos és a tüdőrákos halálozásban, hogy sikeresen legyőzhető legyen ez a rettegett betegség, kellenek olyan centrumok, mint a kaposvári, ahol koncentrálni kell a humánerőt és a technikát. Nem elég azonban csak gyógyítani, fontos a megelőzés – hangsúlyozta a főigazgató. Elmondta: a veszprémi kórházzal közösen évek óta van olyan prevenciós programjuk, amellyel el tudják érni azokat a betegeket is, akik nem mennek el az ilyen centrumokba. Ezt a mobil, komplex szűrőprogramot szeretnék országosan is kiterjeszteni – tette hozzá.

Amint arról az MTI beszámolt, Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora a kórházzal közös, konzorciumi formában megvalósult fejlesztésről szólva azt mondta: a gépcserék nemcsak az innovációt, a modernizációt jelentik az egészségügyi centrum számára, de erősítik az egyetem szolgáltató szerepét is, hiszen egyaránt szolgálják a kutatást és az oktatást, de legfőképpen a somogyi embereket azzal, hogy azok esélyt kapnak a legmagasabb szintű onkológiai ellátásra.