2,5 milliárdos onkológiai eszközfejlesztés zárult le

Lezárult az Országos Onkológiai Intézet (OOI) 2,5 milliárd forintos eszközbeszerzése; a daganatdiagnosztikai és terápiás eszközpark fejlesztése az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg.

Bidló Judit – Fotó: MTI, Kovács Tamás

Amint a témáról tartott sajtótájékoztatóról az MTI tudósított, Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezett az egészségben eltöltött életévek számának növelésében. Ehhez szolgálnak a korszerű diagnosztikai eszközök, de ugyanilyen fontos, hogy a betegség kezelésében is a lehető legmagasabb legyen a színvonal – tette hozzá. Ezek az eszközök lehetőséget adnak az adott elváltozás gyors felismeréséhez, a személyre szabott terápiához, vagy a különböző terápiás alternatívák körének szélesítésére – mondta. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a rendezvényen arról beszélt: ahhoz, hogy a most beszerzett eszközök megfelelő hatékonysággal működjenek, elengedhetetlen a szellemi tőke, a szakmai tudás.

Prof. Dr. Polgár Csaba - Fotó: MTI, Kovács Tamás

Polgár Csaba – Fotó: MTI, Kovács Tamás

Polgár Csaba, az intézet főigazgatója úgy fogalmazott, hogy ez az EFOP-projekt egy újabb mérföldkő az intézet életében, ami az eddigi legnagyobb egy összegben elnyert támogatás, amit száz százalékban több mint harminc, nagy értékű orvostechnikai eszközre és berendezésre fordítottak, ezzel a beruházással az intézet gépparkja 21. századi és európai színvonalú lett. A főigazgató hozzátette, ezek az eszközök is nagyban hozzájárulnak a nemzeti rákellenes program fő célja megvalósításához: a daganatos halálozás csökkentéséhez. Kitért azonban arra, hogy hiába van megfelelő diagnosztikai és terápiás eszközpark, ha valaki nem tesz meg mindent saját egészsége védelméért. A rosszindulatú elváltozások a második leggyakoribb haláloknak számítanak Magyarországon, a statisztika javításáért a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni, amihez egyéni és társadalmi felelősség is kell – hangsúlyozta.

A dohányzás és alkoholfogyasztás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a légszennyezettség mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a daganatok kialakulását – hangoztatta, hozzátéve: a lakosságnak élnie kell a rákellenes védőoltások felvételével, részt kell venni az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatokon. Polgár Csaba kiemelte, népegészségügyi szempontból újra el kell érni a koronavírus-járvány előtti részvételt a szűrővizsgálatokon, és „kutatni” azt, hogy milyen új szűrővizsgálatokat lehetne bevezetni. A főigazgató szerint azzal, hogy létrejöttek a vármegyei onkológiai centrumok, kialakultak a betegutak, valamint a folyamatban lévő fejlesztésekkel az év végére a magyar onkológiai hálózat európai szintű lesz. „Ez a nagy értékű fejlesztés biztosítja azt, hogy az elkövetkező 5-10 évben Európa élvonalában tudják folytatni a gyógyítást, a kutatást és az oktatást” – fogalmazott.