2005.: félezer orvos és négyszáz beteg az MKOT rendezvényén

A 2005-ös év első harmadát már is magunk mögött tudjuk, reméljük minden tagtársunknak szerencsésen indult az esztendő. Röviden szeretnénk áttekinteni az elmúlt év legfontosabb eseményeit.

Társaságunk számára a 2004-es év kiemelkedő eseménye volt a Magyar Klinikai Onkológus Társaság III. Kongresszusa. Nagy örömünkre a résztvevők száma elérte az 500 főt. Igen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Kongresszuson az Európai Klinikai Onkológia vezető személyiségei tartottak előadásokat. A Kongresszusra több mint 150 előadás kivonata érkezett előzetesen, melyből az abstract bizottság válogatása után 100 előadás hangzott el. Az előadás kivonatok ez alkalommal is a Magyar Onkológia különszámában jelentek meg.

A Kongresszus keretében megrendezésre került „Betegnap” 400 résztvevőt vonzott. A betegek részéről igen pozitív fogadtatás mutatkozott az esemény iránt. Hazánkban korábban ehhez hasonló méretű és ilyen nagy nyilvánosságot kapott, daganatos betegek számára rendezett esemény nem volt. Terveink szerint a jövőben is fogunk hasonló rendezvényeket szervezni.

Ugyancsak a Kongresszus keretében zajlott a „Háziorvosi onkológiai tanfolyam”. 250 háziorvos kolléga tett vizsgát a tanfolyam anyagából. Reményeink szerint a háziorvosok onkológiai ismereteinek bővülése a jövőben hozzájárul a jobb onkológiai betegellátáshoz.

A Kongresszushoz 6 szatellit szimpózium is csatlakozott, melyek szintén sikeresnek bizonyultak. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a támogatóinknak, akik segítették a Kongresszus létrejöttét, illetve lehetővé tették e kiadvány megjelenését is.

A Kongresszus keretében került kiosztásra az MKOT-GSK közös tudományos pályadíj is. Reményeink szerint a díj segítséget ad a hazai klinikai onkológiai kutatás fejlődéséhez. A díjazottak: dr. András Csilla és dr. Moldvay Judit. Gratulálunk a díjhoz és érdeklődve várjuk az eredmények beszámolóját.

A Társaság továbbra is fontos feladatának tekinti a klinikai onkológiai tudományos munka támogatását. Ezért szeretnénk ismét felhívni tagjaink figyelmét pályázatunkra mellyel a legjobb magyar, illetve idegen nyelvű közlemény díjazására 50.000 – 50.000 Ft-t tűztünk ki. A Társaság vezetősége változatlanul igen fontosnak tartja fiatal tagjai számára (35 év alatt) nemzetközi kongresszusokon való részvétel biztosítását. A beérkezett pályázatokat a Társaság által kijelölt testület bírálja el.

Nagy örömünkre a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság pártoló tagjai sorában újabb tagok jelentkeztek, így már 22 gyógyszergyártó cég csatlakozott, melyek támogatása döntő módon segítette munkánkat. Nagyon reméljük, hogy ez a harmonikus együttműködés ebben az évben is jellemzi kapcsolatunkat.

2002. január 1-tõl a www.mkot.hu címen honlapot nyitottunk. Továbbra is a postai levelezés helyett elektronikus formában szeretnénk kapcsolatot tartani társaságunk tagjaival, ezért kérjük, kísérje figyelemmel a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság folyamatosan változó honlapját.

A tagjaink adatainak regisztrálására és aktualizálására szolgál a www.mkot.hu weblap „Tagsági adatok” menüpontja. Kérjük, hogy a tagnyilvántartás pontossága érdekében itt adja meg adatait, elérhetőségeit, a mellékelt tagdíjcsekk aktuális befizetésének dátumát. A tagdíj megalakulásunk óta változatlanul évi 2000 Ft. Amennyiben év közben bármely adata változik, kérjük, szintén e menüpont használatával küldje el számunkra a változásokat, hogy adataink mindig napra készek legyenek, ezzel is elősegítve, hogy az eseményekről, hírekről, rendezvényekről a valós elérhetőségek alapján tudjuk Önt tájékoztatni.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége nevében
Dr. Bodoky György elnök és Dr. Szánthó András főtitkár

Budapest, 2005. április 01.