15 új innovatív rákgyógyszert finanszíroznak 2017-től

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közleményben üdvözli az Emberi Erőforrások Minisztere 9/1993. (IV.2.) NM rendeletének 2016. 10. 27-i kihirdetését, amelyben négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását teszi lehetővé.

Apropenz1_vkAz AIPM közleménye szerint a rendelet kihirdetése kapcsán megkezdődhet a gyógyulásra váró betegek transzparens és kiszámítható módon történő kezelése, ami kiemelten fontos a súlyos onkológiai betegségekben szenvedők számára. Az érintettek 2017 januárjától juthatnak hozzá az életmentő terápiákhoz, amely jelentősen javíthatja életkilátásaikat.

Az innovatív gyógyszeripari vállalatok folyamatosan végeznek kutatásokat és fejlesztéseket, hogy nem, vagy csak nehezen kezelhető betegségek esetén alkalmazható új hatóanyagokat, korszerűbb gyógyító terápiákat fejlesszenek ki. Ebben a folyamatban évente több, a korábbinál hatékonyabb onkológiai készítményt törzskönyveznek világszerte, ami különösen reménykeltő a magyar betegek számára.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2013-ban az összes halálozás negyedét a rosszindulatú daganatok okozták. A számítások szerint több ezer előrehaladott áttétes daganatos betegségben szenvedőnek jelent előrelépést a kormányzat mostani döntése.