MKOT onkológiai szekció a gyógytornász kongresszuson

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével szerveztek önálló onkológiai szekciót a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága X. Kongresszusán Budapesten.

A gyógytornászok október 28-31. között Budapesten, a Lurdy Házban tartott X. Kongresszusán október 30-án kerül napirendre az onkológia.

Gyógytornász_logo– A daganatos betegek jelentős része kimarad a gyógytorna nyújtotta rehabilitációs lehetőségekből, ezért szeretnénk, ha intenzívebb párbeszéd és együttműködés alakulna ki a szakmák között, az onkológusok jobban ismernék a fizioterápiás lehetőségeket, illetve a gyógytornászoknak nagyobb rálátásuk lenne a daganatellenes kezelések sajátosságaira, a daganatos betegek sajátos problémáira, az onkológiai terápiák jellegzetességeire – indokolta a kezdeményezés létjogosultságát a daganatos betegekkel évek óta dolgozó Kapitány Zsuzsanna gyógytornász, a szekció elnöke.

Amint Kapitány Zsuzsanna összefoglalta, a szekció keretében az onkológiai rehabilitáció, az onkológiai fizioterápia számos vetülete terítékre került. Nagy hangsúlyt kapott az emlődaganatos, emlőműtött betegek rehabilitációja, a posztoperatív kezelések, illetve a nőgyógyászati onkológiai betegek rehabilitációjának fizioterápiás lehetőségei. Mivel a betegek aktivitását nagyban befolyásolja lelkiállapotuk és a betegséggel való pszichológiai megküzdési képességük, onkopszichológiai előadást is beiktattak a szakmai programba. Szó volt a rákbetegek informáltságáról, illetve a gyógytornászoknak is bemutatkozott a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató portál, együttműködést ajánlva fel a résztvevőknek annak érdekében, hogy a betegeknek és a családtagoknak is több információja lehessen a rehabilitációs lehetőségekről.

A szekciónap délelőttjén egy másik onkológiai tematikájú téma is bekerült a rendezvényprogramba: a daganatos megbetegedések és a vírusfertőzések kapcsolatáról, kiemelten a humán papilloma vírus és a méhnyakrák kapcsolatáról tartottak klinikai demonstrációt.

Az előzetes – a tervezetthez képest végül némi változásokkal lezajlott – szakmai programot ide kattintva tekintheti át.