Felhívás

• Nincs találat

A fogyás csökkenti az elhízott emberek rákkockázatát

Százezer elhízott beteg adatai alapján a fogyás egyértelműen mérsékli a daganatos betegségek rizikóját.

Amint azt az Orvostovábbképző Szemle összefoglalta, a Diabetes folyóiratban jelent meg a Cleveland Clinic kutatóinak cikke, amelynek eredményeit az Orlandóban (USA, Florida) megrendezett American Diabetes Association éves konferenciáján is bemutatták. A vizsgálat eredményei szerint kórosan elhízott (obezitásban szenvedő) betegek esetében a fogyás protektív hatásúnak bizonyult az elhízással összefüggően megjelenő rákos megbetegedésekkel szemben. Ez az eredmény azért fontos, mert jelenlegi ismereteink szerint az elhízás legalább 13 ráktípus nagyobb kockázatával hozható összefüggésbe. Ez nagyrészt az olyan hormonok, mint az ösztrogén és az inzulin megemelkedett, tartósan magas szintjének köszönhető.

A tanulmány eredményei azért reményt keltőek, mert azt mutatják, hogy a felesleges kilók leadása javíthatja az esélyeket a rákos megbetegedések, köztük az emlő-, a vese-, a petefészek-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kialakulásának megelőzésére. “A tanulmány eredményei megerősítik, hogy mennyire fontos az elhízást krónikus betegségként kezelni” – nyilatkozta Dr. Kenda Alkwatli, a cikk első szerzője. “Reméljük, hogy ezek az eredmények segítenek jobban megérteni, hogyan használható a testsúlycsökkentés a komorbiditások, köztük a rák kockázatának kezelésére az elhízott betegek körében.”

A tanulmányhoz a kutatók a Cleveland Clinic több mint 100 ezer elhízott betegének elektronikus egészségügyi adatait elemezték, akik közül valamivel több mint 5300 betegnél alakult ki valamilyen típusú rák. A kutatók nyomon követték a BMI változását három, öt és tíz évvel a rák diagnózisát megelőzően, és összehasonlították őket a kontroll csoport adataival. Azt találták, hogy a fogyás már öt éven belül is csökkentheti a legtöbb elhízással összefüggő rákos megbetegedés kockázatát.