Újra aktiválható a p53 tumorszuppresszor gén?

A Colorado University Cancer Center kutatói a Nature Communications folyóiratban arról számoltak be, hogy a leggyakrabban mutálódó tumorszuppresszor gén, a p53 tanulmányozása közben egy olyan mechanizmusra bukkantak, amely igen hatékony lehet a rákos sejtek elpusztításában.

A Medical Online szaklap az eredeti Nature.com publikációt szemlézte. Ebből kiderül: A p53 jelentős szerepet játszik a daganatsejtek elölésében, ám a célzott biológiai terápiák alkalmazásában eddig nagy hátrány volt, hogy a p53 aktiválását követően egy időre megállt ugyan a ráksejtek növekedése és osztódása, valamivel később azonban rezisztenssé váltak a kezelésre. A mostani vizsgálat arra derített fényt, hogy egy komplementer génhálózat aktiválásával a p53 két távoli represszora, az MDM2 és PPM1D fehérjék blokkolhatók.

Sokáig azt hitték, hogy csak az egyik represszor blokkolása is elegendő a p53 aktivált állapotban tartásához, ám kiderült, hogy a hatásosság fenntartásához mindkettő gátlására szükség van.

Egy eredetileg a HIV kezelésére kifejlesztett gyógyszer, a Nefilnavir egy módosítást követően alkalmassá vált a represszorok blokkolására, ami kifejezetten reménykeltő fejlemény, mivel a p53 aktivitásának fenntartását a rákkutatás egyik Szent Gráljának tekintik a kutatók.