Újabb két évet csúszik az állami vastagbélszűrés

A vastagbélrákon átesett betegek az ígéretek nyomán 2017-re várták, de a hivatalos közlések már csak 2019-re datálják, hogy átfogó, állami finanszírozású népegészségügyi szűrőprogram indul Magyarországon a vastagbéldaganatok megelőzéséért – ad hangot csalódottságának a daganatos betegek által alapított, a szűrésekért évek óta küzdő Gyógyulj Velünk Egyesület. A betegszervezet ugyanakkor előrelépésként értékeli, hogy néhány megye helyett immár az ország minden háziorvosának van lehetősége belépni egy modellprogramba. A civilek arra kérik a háziorvosokat: vegyenek részt az önkéntes alapon szerveződő szűrésekben, illetve mindenkit biztatnak, hogy kapacitálja saját háziorvosát a csatlakozásra.

„2017 és 2019 között a szervezett vastagbélszűrésre az önként jelentkező háziorvosok praxisához tartozó, szűrésre jogosult 50-70 éves nőket és férfiakat hívjuk meg. A most induló program során gyűjtött tapasztalatokra támaszkodva 2019-től a vastagbélszűrés várhatóan állami finanszírozású rendszerben, az Egészségbiztosítási Alap terhére folytatódik tovább” – idézi Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület vastagbéldaganaton keresztülment elnöke az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívását.

Lakos István

Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke

– Minden előrelépés nagyszerű, így örülünk annak, hogy amíg korábban csak néhány megyében volt vastagbélszűrési modellprogram, addig ezt jövőre kiterjesztik. Csakhogy az egészségpolitika azt ígérte, hogy 2017-től – két évtizedes lemaradást bepótolva – végre országos szűrőprogram indul a vastagbélrák visszaszorításáért. Még ha a mostani kezdeményezést ekként is kommunikálják, azt nem tekinthetjük valódi országos szűrőprogramnak, hogy az országban mindenfelé akadnak majd háziorvosok, akik önkéntes alapon részt vesznek egy újabb modellkísérletben – ad hangot csalódottságának Lakos István.

– Számunkra nemcsak statisztikai adat, hogy évente 5 ezer ember belehal a vastagbélrákba. Mi személyesen szembesülünk azzal csaknem hónapról-hónapra, hogy elveszítjük betegtársainkat, mert túl későn fedezték fel náluk a bajt. Pedig amikor a vastagbélrákot diagnosztizálják, már akár 10 éve ott lehet az elváltozás a bélben, lenne idő megtalálni: tragédia, hogy mégis hagyjuk a gyógyítható betegséget halálossá válni! A vastagbélrák elleni célzott daganatellenes infúziós és tablettás kezelések az Országos Egészségbiztosítási Pénztár révén szerencsére hozzáférhetők idehaza és jelentősen növelik a gyógyíthatatlan betegek életkilátásait is, viszont radikális változást az országos szűrés hozhatna. Az évente felfedezett 10 ezres betegszám átmenetileg nőne, ám a sorstársaink közül sokkal többen hallhatnák orvosuktól, hogy reális esélyük van a teljes gyógyulásra – érvel Lakos István.

A Gyógyulj Velünk Egyesület arra kéri a háziorvosokat, csatlakozzanak a szűrőprogramhoz, illetve mindenkit arra biztat: kapacitálja saját háziorvosát, hogy legalább saját praxisában ne csússzon újabb két évet a vastagbélszűrés.