Új PET/MRI berendezés szolgálja a kutatásokat

A nagy felbontású PET készülékét a három teslás MRI technológiájával ötvözi az a nanoScan PET/MRI 3T műszer, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át a Semmelweis Egyetem Békésy György Biofizikai Kutatóközpontjában.

A Semmelweis Egyetemen végzett PET-MRI transzlációs képalkotási kutatások a mostani fejlesztéssel minden eddiginél pontosabban, páratlan érzékenységű mérésekkel szolgálják az ér- és szívbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatos kutatásokat.

A különleges technológiai megoldásokat felvonultató, leginnovatívabb kísérletezést lehetővé tevő kutatási célú kisállatmodellek vizsgálatára alkalmas PET/MRI elhelyezése egy fontos egyetemi koncepcióba illeszkedik – emlékeztetett dr. Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Mint elmondta, 13 éve hozták létre az intézethez tartozó – később a Békésy kutatóközpont részévé vált – Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központot a Semmelweis Egyetem és az orvosi képalkotó berendezéseket fejlesztő és gyártó Mediso Kft. együttműködésével. Azt a célt tűzték ki ekkor, hogy az emberi szervezet minél kisebb térfogateleméből minél nagyobb mennyiségű információt nyerjenek, és ehhez megteremtsék az infrastrukturális feltételeket. „Azt a szemléletet követjük, hogy a tudományos kérdéseket az egyedi molekulák szintjétől elindulva a kisállatmodellek rendszerén keresztül végső soron a beteg emberi szervezetre vonatkoztatva tudjuk megválaszolni” – fogalmazott áll a Semmelweis.hu portál által közzétett összefoglalóban.