Új, ingyenes könyv betegeknek a prosztatarákról

Ingyenes útmutató könyv jelent meg a prosztatarákkal szembesült férfiak számára, a kötet teljes tartalmát a Rákgyógyítás.hu portálon is közzétették – jelentette be a Gyógyulj Velünk Egyesület a betegtájékoztató internetes oldallal együttműködésben Budapesten megszervezett prosztatanapon.

Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke

Az „50 kérdés – 50 válasz: Prosztatarák” című kötet hét fejezetben, közérthető megfogalmazásban tárgyalja a prosztatarák diagnózisáról, műtétjéről, sugárkezeléséről, onkológiai terápiáiról, a mellékhatások kezeléséről, a betegek rehabilitációjáról szóló tudnivalókat. Amint B. Papp László, a könyv szerkesztője elmondta, a kötet első kiadását 3 ezer példányban bocsátják ingyenesen rendelkezésére szerte az országban a betegszervezeteknek, az onkológiai és urológiai osztályoknak. A kötet a Gyógyulj Velünk Egyesület kiadásában, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány szakmai partnerségével jelent meg, szakorvosi lektora prof. dr. Bodoky György és dr. Végh Éva. Mivel a kötet kiadásának célja az orvos-beteg kommunikáció javítása és hogy a betegek minél inkább partnerként lehessenek részesei a kezelésüknek, a könyv teljes tartalmát interneten is elérhetővé tették a www.rakgyogyitas.hu/prosztatarak50 címen.

Dr. Bálint Péter

A könyv budapesti bemutatójára az ország sok városából érkeztek résztvevők. Dr. Bálint Péter, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház urológus főorvosa hangsúlyozta: a prosztatarákos férfiakra nem lehet egységes betegcsoportként tekinteni. A daganat szövettani jellemzői, stádiuma, a beteg állapota és társbetegségei alapvetően megszabják, hogy milyen módszerek vethetők be a betegség meggyógyítására, illetve minél hosszabb időn át történő kordában tartására.

– A betegeknek meg kell érteniük a betegségüket, annak stádiumát, a reális orvosi lehetőségeket, hogy mi és miért történik velük. Sugárkezelés után a hormonterápiák célja, hogy csökkentsük a kiújulás kockázatát, áttétes betegeknél a gyógyszeres kezelések a rosszabbodás elodázását szolgálják. Oda kell figyelni a társbetegségek, például a csontritkulás kezelésére is. A betegek is sokat tehetnek önmagukért, ha egészségesen táplálkoznak, nem híznak el vagy leadják a túlsúlyukat, ha minél többet mozognak – fejtette ki Bálint Péter.

Dr. Vajdics Tímea

Dr. Vajdics Tímea, a Dél-Pesti Centrumkórház onkológusa elmondta: az előrehaladott prosztatarák onkológiai kezelése ma már nem kizárólag kemoterápiát takar. Több olyan új típusú hormonterápiás gyógyszer elérhető idehaza is, amelyek révén a már meg nem gyógyítható betegek életminőségét és életkilátásait is jelentősen javítani tudják. Vajdics Tímea azzal biztatott: még az áttétes prosztatarák is jelentősen hosszabb időn át kordában tartható, mint régen, elodázható az az idő, amikor kemoterápiára van szükség, így egyes mellékhatások megjelenése is késleltethető.

Kapitány Zsuzsanna, a Gyógyulj Velünk Egyesület gyógytornásza hangsúlyozta: nemcsak a prosztatarákos férfiaknak, hanem minden egyes daganatos betegnek el kellene jutnia gyógytornászhoz, mert a gyógytorna által a panaszok, a szövődmények kockázata jelentősen csökkenthető. Kapitány Zsuzsanna mindenkit arra biztatott, hogy ha eddig nem ajánlották fel számára a gyógytorna lehetőségét, arról érdeklődjön kezelőorvosánál vagy háziorvosánál, mert a gyógytorna éppen úgy felírható receptre, miként a gyógyszerek.