Új elnök az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete élén

Vereckei Péter, a Pfizer ügyvezető igazgatója tölti be az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) elnöki tisztjét 2018. június 1-től.

Vereczkei Péter

Vereczkei Péter

Az AIPM 2018-as éves jelentésében Vereckei Péter az alábbi gondolatokat tette közzé.

„Az egészség mindenki számára fontos. Az innovatív gyógyszergyártók számára morális kötelesség is, hogy felhívják a figyelmet az innovatív terápiákra, hiszen általuk jobb életminőséget lehet elérni. Az elmúlt néhány évben forradalmi fejlődés ment végbe a gyógyszerkutatásban, ami hatalmas erő a társadalom kezében és az emberi sorsokban. Ezt szem előtt tartva folytatom a megkezdett párbeszédet az ágazat szereplőivel: a döntéshozókkal, a szakma képviselőivel és a széles publikummal. Mivel az információ a mi kezünkben van, a mi feladatunk a hiteles tájékoztatás, az együttműködés lehetőségeinek feltárása.

Soha el nem évülő küldetésünk a gyógyszerekbe vetett bizalom megerősítése. Magyarországon szerencsére jól kontrollált az ellátási lánc, csakhogy a hamosított gyógyszer más csatornákon, például interneten keresztül is eljuthat a lakossághoz. Ezt kívánja kivédeni az európai uniós jogszabály, amely kötelezi a gyártókat, hogy a gyártástól az expediálásig minden egyes doboz útját követni tudjuk az egyedi gyógyszerdoboz-azonosító rendszer segítségével. A jogszabály gyakorlati megvalósításának a teljes költségét a gyártók vállalják, mint ahogy azt is, hogy a rendszer 2019. február 9-től működésbe lép.

Munkánkban óriási motivációt jelent, hogy amikor a patikában a gyógyszerész leolvassa a kódot és megkapja a zöld jelzést, akkor nyugodtak lehetünk, hogy a beteg egy kontrollált forrásból érkező, bizonyított minőségű terápiát kap.”