Tüdőrák: jelentősen javultak az életkilátások

Dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója és dr. Tamási Lilla igazgatóhelyettes, onkoteam vezető értékelték az eredményeket egy közelmúltban közzétett kutatás eredményei nyomán.

– Az új típusú terápiák, így az immunterápia és a célzott terápiák, a tüdőrák személyre szabott kezelése a nem műthető, előrehaladott állapotú, áttétes esetekben is számottevően javítják a túlélés esélyét – hangsúlyozta a Semmelweis.hu egyetemi portálnak dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója. A Semmelweis Egyetem klinikája az ország egyik vezető pulmonológiai centruma, ahol évente mintegy 500 új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak. A modern terápiák mindegyike elérhető a klinikán, és évi több mint 2500 onkoterápiás kezelést végeznek; minden lehetséges esetben ezekkel a legkorszerűbb készítményekkel – tette hozzá.

– Az új terápiás megoldások elsősorban a nem kissejtes daganatokban alkalmazhatóak, de az immunterápia kemoterápiával együtt, mintegy egy éve hazánkban is adható áttétes kissejtes tüdőrákban, a betegek zömének – osztotta meg a tapasztalatokat dr. Tamási Lilla igazgatóhelyettes, az onkoteam vezetője. – Ma körülbelül tíz olyan mutáció van, amire elérhető célzott terápia, mindemellett az egészségbiztosítás 52 gén vizsgálatát finanszírozza, vagyis minden olyan mutációét, amellyel kapcsolatban valahol a világon klinikai vizsgálat folyik” – mutatott rá dr. Tamási Lilla, hangsúlyozva, hogy a génszekvenálást is az egyetemen belül, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben végzik. Célzott terápia csak a már említett, leggyakrabban előforduló adenokarcinómában alkalmazható, ami a mirigyek hámjából induló tüdőrák típus. Egyéb rákfajtáknál az immunterápia jöhet szóba a modern kezelések közül, a hagyományos kemoterápiával társítva, vagy anélkül.

Azt, hogy milyen nagy áttörést jelent az új terápiák megjelenése és finanszírozott elérhetősége, jól mutatja a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az egyik gyógyszeripari vállalat közös, országos szintű kutatása, amelynek tudományos tervezésében és értékelésében a Semmelweis Egyetem is vezető szerepet játszott hazánk többi nagy pulmonológiai intézetével együtt. A HELP 3 kutatásba az adenokarcinóma típusú tüdőrák előrehaladott és áttétes stádiumában szenvedők túlélését vizsgálták. A múlt év végén nyilvánosságra hozott eredmények szerint a modern célzott és immunonkológiai terápiákhoz való hozzáférés csaknem duplájára növelte a túlélési esélyeket: azoknál a betegeknél, akiknél 2019-ben indult a kezelés, a hároméves túlélési esélyek jelentős mértékben, 28,7 százalékra javultak a 2011-ben diagnosztizáltak esetében mérhető 14,5 százalékhoz képest.

– Ez a megnövekedett túlélés úgy érhető el, ha a tüdőrák kezelést nem sprintnek, hanem maratonnak tekintjük, hiszen a részletes molekuláris patológiai diagnosztika időigényes. Kutatások is igazolták, hogy ahol gyorsan, de a részletes adatok nélkül kezdik el a terápiát, rosszabb a túlélés – hívta fel a figyelmet dr. Tamási Lilla. – Nagyon fontos, hogy a daganatot jól körbejárjuk, a terápiáról pedig onkoteam döntsön – tette hozzá.

A teljes cikk a Semmelweis.hu oldalon olvasható.