Több a rákbeteg, de több a túlélő is Európában

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a Rákellenes Világnap alkalmából tett közzé áttekintést a daganatellenes küzdelem európai eredményeiről.

A daganatos betegségek száma folyamatos emelkedést mutat, a halálozási statisztikákban világszinten a daganatos megbetegedések a 2. helyen állnak a kardiovaszkuláris megbetegedések mögött. A Svéd Egészségközgazdasági Intézet tanulmánya szerint 2040-re további 775 ezerrel nőhet a daganatos megbetegedésekkel diagnosztizált esetek száma Európában. Az európai gasztroenterológiai szakmai társaságokat tömörítő EU-s szervezet becslése alapján 2018-ban Európa 31 országában vastag- és végbéldaganatban 211 ezren, azaz hárompercenként veszítette el valaki az életét. A magyarországi életkor-specifikus halálozási arányszámok a legrosszabbak a kontinensen, hazánkban 2018-ban közel 11 ezer új esetet diagnosztizáltak és 5 ezer beteg vesztette életét vastag- és végbélrák következtében.

Az elmúlt 50 évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, melynek köszönhetően a betegek átlagos 10 éves túlélése a 70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett. A legnagyobb növekedést a prosztatarákos megbetegedések terén sikerült elérni, ahol közel 70 százalék a 10 éves túlélés, szemben az 50 évvel ezelőtti 20 százalékkal. A daganatos betegségek okozta halálozások száma Európában lassabb tempóban nő az új esetekhez viszonyítva, és az elvesztett munkaévek száma is folyamatosan csökkent 1995 óta.

A halálozási mutatók javításában a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az innovatív terápiák kulcsfontosságú szerepet töltenek be, a gyógyszerek innovációja pedig soha nem látott ütemben zajlik: napjainkban 7 ezer új készítmény áll reményteli fejlesztés alatt, ezen belül több mint 1800 kifejezetten onkológiai betegségek kezelését célozza, az innovatív gyógyszeripar pedig az elmúlt évtized középére (2015) évente már mintegy 8,5 milliárd eurót költött rákkutatásra az Európai Unióban. Magyarországon jelenleg 18 új onkológiai készítmény vár finanszírozási döntésre – áll az AIPM közleményében.