Sajtótájékoztató: mit várunk a kongresszustól?

Az MKOT kongresszus programja, a vastagbélrák médiapályázatunk lezárása és eredményhirdetése, valamint a hasnyálmirigy világnap is napirendre került november 11-i budapesti sajtótájékoztatón, amelyet kiemelt médiaérdeklődés kísért.

NyilatkozókKlinikai kutatások sokasága zajlik a hazai onkológiai centrumokban: a daganatos betegek ezen gyógyszervizsgálatok révén olyan új terápiákhoz is hozzájuthatnak, amelyek csak évek múlva válnak a rutin kezelés részévé – derül ki a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság november 13-15. közötti budapesti kongresszusának programfüzetéből, amely arról tanúskodik: hazai és külföldi szakemberek mintegy százötven előadásban számolnak be a már bevezetett és még vizsgálati stádiumban lévő gyógyszerekkel elért legújabb eredményekről, s vitatják meg a kezelések során felmerülő dilemmákat.

– Az onkológia finanszírozása világszerte válságperiódusát éli: az új eredmények olyan költségrobbanást idéztek elő, amelyet a leggazdagabb országok sem tudnak felvállalni. Ezért új megközelítésekre van szükség: át kell gondolni mit képes egy társadalom felvállalni, s mi az, amit már nem tud biztosítani a tagjai számára, s amire az öngondoskodás lehet az egyik válasz – vágott a fókuszban lévő problémák közepébe a konferencia programját ismertető budapesti sajtótájékoztatón prof. dr. Bodoky György, a kongresszus elnöke. A professzor azt mondta: Magyarországon alapvetően biztosított a betegek hozzáférése a modern onkológiai terápiákhoz, ám a kongresszuson elhangzó előadások is jelzik, hogy a terápiák rendületlen fejlődése, a betegek életkilátásainak javulása meredeken emelkedő költségeket vetít előre.

A tudomány egyik válasza a kihívásra: a gyógyszerfejlesztés mellé egyenértékű kutatási irányként zárkózik fel a betegkiválasztás, a terápiák személyre szabása. – A célzott daganatellenes terápiák alkalmazásának előfeltétele, hogy elérhetőek legyenek azok a biomarkerek, molekuláris patológiai vizsgálatok, amelyek révén megtalálhatjuk a daganatok gyenge pontjait. Ezek révén ki tudjuk választani, hogy egyik vagy másik rendelkezésre álló terápiából melyik betegcsoport profitálhat leginkább, s kiknek nem szabad a szervezetét (s ezzel az ország költségvetését) feleslegesen terhelni – magyarázta Bodoky György.

A kongresszus elnöke elmondta: az utóbbi időszakban az emlőrák, a vastagbélrák, a tüdőrák, a prosztatarák, a veserák és a melanoma kezelési lehetőségei is jelentős mértékben tágultak, ám más betegségtípusokban – az előforduló kudarcok mellett – is biztató eredményekről számolnak be az előadók. Bodoky György kiemelte: a hazai kollégák mellett a világ rákkutatásának élvonalába tartozó külföldi orvos-kutatók is előadásokat tartanak. A Japánból érkező Kei Muro professzor a gyomorrák, az olasz Luca Gianni professzor az emlőrák, a francia Jean Yves Douillard professzor a vastagbéldaganat kezelésének legkorszerűbb módozataival ismerteti meg a magyar szakembereket, s áttekintő előadást tart a szintén Itáliából érkező Alberto Sobrero professzor is, akit a magyar orvostársaság tiszteletbeli tagjává is avat.

– Az életkilátások javulása mellett egyre fontosabb szempont az életminőség megőrzése és a hosszú távú mellékhatások csökkentése – egészítette ki az elhangzottakat dr. Ruzsa Ágnes, az MKOT elnöke. Kifejtette: mivel egyre nagyobb a gyógyult, illetve az éveken át tünetmentes betegek aránya, a kezelések évek múltán jelentkező mellékhatásaira is tekintettel kell lenni, s erre is figyelemmel választani a rendelkezésre álló terápiák közül. Ruzsa Ágnes hangsúlyozta: ugyan a leterhelt ellátórendszerben nehéz megvalósítani, de a betegeket partnerként kell bevonni a róluk szóló döntésekbe.

– A kongresszus szellemisége tükrözi, hogy a rák kezelése összehangolt orvosi csapatmunkát igényel: külön szekciót biztosítunk az onkológia mellett a sebészetnek és a patológiának is, emellett a kongresszus kapcsolódó tudományos rendezvényeként háziorvosoknak, gyógyszerészeknek és a szakápolóknak is önálló továbbképzést szervezünk. Az ismeretterjesztő betegnapunkra pedig olyan nagy volt az előzetes érdeklődés, hogy a helyszín befogadóképessége miatt hetekkel korábban le kellett zárnunk a regisztrációt – folytatta Ruzsa Ágnes.

Az MKOT elnöke elmondta: a legújabb tudományos információk megismerése mellett kérdés, hogy mindezt hogyan sikerülhet az onkológiai osztályok mindennapjaiban átültetni. Ezért is szervezték meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral közös november 14-i kerekasztal-tanácskozást, hogy nyílt párbeszéd alakuljon ki arról: a legújabb kutatási eredmények mikor és miként fordíthatók a magyar daganatos betegek javára.

A sajtótájékoztató további témái:
Vastagbélrák: sikeres sajtókampány az MKOT partnerségével
Hasnyálmirigyrák: válságtanácskozás az Európai Parlamentben

További információk és interjúszervezés: B. Papp László MKOT sajtószóvivő – (0630) 261-8789