Telt házzal indult a precíziós onkológia szimpózium

Az ország minden részéből érkeztek onkológusok Zamárdiba, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság precíziós medicina szimpóziumára.

– 2017-ben döntött úgy az orvostársaság, hogy tematikus tudományos szimpózium-sorozatot indít el. Az uroonkológia és az immuno-onkológia után azért kerül napirendre most a precíziós medicina, mert az ezen a területen zajló fejlődés immár meghatározó a mindennapi onkológiai gyakorlatban – indokolta a témaválasztást Lakatos Gábor, a szimpózium főszervezője. A kezdeményezés létjogosultságát visszaigazolja, hogy az eredetileg 120 fősre tervezett szimpóziumra végül 185 szakember regisztrált.

– Miközben a tudományos ismeretek folyamatosan bővülnek, számos nehézség nehezíti az eredmények gyakorlatban való alkalmazását. Melyik betegnél milyen mintavétel az optimális? Az egyre bővülő molekuláris genetikai vizsgálati panelek közül melyiket mikor érdemes választani? A genetikai vizsgálat eredményei nyomán elérhetők-e azok a célzott kezelések, amelyek alkalmazását a molekuláris diagnosztika javasolja? A kezelési terv felállításakor milyen kezelési stratégiát alkalmazzunk és hogyan illesszük be a lehető legkevesebb időveszteséggel a genetikai vizsgálatokat a betegek menedzselésébe? Hogyan értelmezhetjük azt az óriási adatmennyiséget, amelyet a genetikai vizsgálati panelek rendelkezésre bocsátanak? Ezekre a kérdésekre is választ várunk a szimpóziumon – fogalmazott Lakatos Gábor a rendezvény megnyitójában.

Az első nap a molekuláris diagnosztika történetét és módszereit tekintették át, majd a Magyarországon elérhető szolgáltatók mutatták be az egyes genetikai vizsgálatokat, az előadásokat az estébe nyúló, élénk diszkusszió követte. Amint Bodoky György, a szimpózium elnöke kiemelte, az előadóktól azt várják, hogy a gyakorlati betegellátáshoz adjanak támpontokat.

– A klinikai onkológustól nem várható el, hogy elmélyedjen a genetikai vizsgálati panelek, a vizsgálatok által biztosított adattenger mélységeiben. A molekuláris profilvizsgálatok adatainak érthető interpretálására, olyan világos útmutatásra van szükségünk, ami a betegágy melletti napi döntéshozatalt szolgálja – fogalmazott. Fontos fegyverténynek nevezte, hogy Bidló Judit, a NEAK ártámogatási főigazgató-helyettese is üléselnökséget vállalt a szimpóziumon, mert ezzel tér nyílt a közvetlen szakmai diskurzusra a gyakorló orvosok, a szolgáltatók és a finanszírozó képviselője között.

Szombaton, a szimpózium második napján indikációk szerint veszik sorra, hogy az egyes szolid tumorok ellátásában jelenleg milyen szerepe van a molekuláris diagnosztika bevonásával történő személyre szabott kezeléseknek.