Szervspecifikus rendezvénysorozat első állomása az UroUpdate szimpózium

A kétévenként megrendezett kongresszusok mellett hiánypótló rendezvényként szervezi meg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szervspecifikus szimpóziumait, amelyek között elsőként az uroonkológia került napirendre az UroUpdate rendezvényen Visegrádon.

_DSC_6387_k

Pajkos Gábor, az MKOT elnöke nyitotta meg az UroUpdate szimpóziumot

Pajkos Gábor, az MKOT elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az onkológia gyógyszerterápiás fejlődése az elmúlt évtizedben oly mértékben felgyorsult, hogy a gyakorló orvos számára egyre nagyobb kihívás a legkorszerűbb terápiák részletes ismerete, a mindennapi alkalmazásban való elmélyülés. Az orvostársaság a kétévente rendezett nagy kongresszusokon törekszik a klinikai onkológia aktuális eredményeit bemutatni, de a keret sok tekintetben nem nyújt kielégítő lehetőséget egy-egy terület részletekbe menő, sok szakma szempontjait felvonultató és ütköztető áttekintésére. Az UroUpdate szimpóziummal megkezdett szervspecifikus rendezvénysorozat célja a klinikai ellátásban meghatározó újdonságok szervrendszerenkénti, részletes bemutatása és ezzel a résztvevők számára a korszerű betegellátás megkönnyítése.

– Célunk lehetőséget adni patológusok, képalkotó vizsgálatokkal foglalkozó szakemberek, sebészek, sugárterapeuták véleménycseréjére, egymás szempontjainak jobb megismerésére, a legkorszerűbb gyógyszeres kezeléseknek akár még bevezetést megelőző fázisban történő ismertetésére. Meggyőződésünk, hogy a szervspecifikus rendezvényeink a két kongresszus közötti időszak fontos találkozásaivá válhatnak – jelentette ki Pajkos Gábor.

Elhangzott: az elmúlt évtizedben tapasztalt robbanásszerű diagnosztikus és terápiás fejlődés az onkológiában jellemzi az urogenitális daganatok területét is. Az urogenitális rendszer daganatainak sikertörténete a hererák, ugyanakkor például a vese daganatainak kezelése a célzott terápiák, a tirozin kináz inhibitorok megjelenéséig kudarcok sorozata volt, ma pedig már immuno-onkológiai szerek is bővítik a korábban terápiarezisztens tumorok eredményes kezelésének lehetőségeit. Az urogenitális rendszer ugyan szerkezetileg összefüggő szervekből épül fel,
de a belőlük kiinduló daganatok problémái és azok megoldási útjai különbözőek. Az azonban közös jellemzőjük, hogy hasonlóan az egyéb
rosszindulatú daganatokhoz, a diagnosztikus és terápiás szakemberek igen szoros együttműködését igénylik. Ennek az együttműködésnek a megalapozását, elmélyítését, gördülékennyé tételét szolgálják az MKOT workshop-szerű rendezvényei.

Pajkos Gábor megnyitóját követően az uroonkológiai tumorokra vonatkozó áttekintő előadások hangzottak el tumorbiológiáról, immunterápiákról, a képalkotó vizsgálatok új lehetőségeiről és korlátairól, majd a vesedaganatok, a hólyagdaganatok és a prosztatatumorok kezelése került napirendre, megvilágítva a klinikai onkológiai, intervenciós radiológiai, sugárterápiás és sebészeti szempontokat egyaránt. A tudományos program szüneteiben a helyszínen kialakított szakmai kiállításon is eszmecserére várták a szakorvosokat.

Regisztrált felhasználóink a szimpózium fotógalériáját az alábbi montázsra kattintva böngészhetik:

UroUpdate szimpózium galéria - Fotók: Deli Mónika