Sok új CT és MR, kevés radiológus szakorvos

Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően 85 kórház összesen 39 milliárd forintot kap döntően CT-, MR- és röntgengépcserére. Ugyanakkor több radiológus szakorvosra lenne szükség, hogy mindenütt kihasználhassák a felfejlesztett diagnosztikai lehetőségeket.

Képalkotó berendezés szerelése Nyíregyházán - Fotó: MTI

Képalkotó berendezés szerelése Nyíregyházán – Fotó: MTI

Akár hipertérugrásnak is nevezhetnénk azt a fejlődést, ami 2015-ben végbemegy a radiológiában – véli Zöldi Péter, a radiológusok szakportálja, a Radiológia.hu főszerkesztője. Egy, az egészségügyi eszközök energiahatékonyságának növelését célzó uniós pályázat eredményeként ugyanis eddig nem tapasztalt fejlesztés valósul meg az állami kórházakban. A pályázaton összesen 39 milliárd forintot osztottak szét 85 intézmény között, és a pénzből 15 CT-, 9 MR-berendezést, egy-egy PET/CT-t, illetve SPECT/CT-t, tucatnyi, érfestésre alkalmas úgynevezett DSA-t és közel 300 digitális röntgent telepítenek országszerte. Egyebek mellett a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházba, a szentesi és a soproni kórházba, a pályázati kiírások szerint november végéig. Az elmúlt esztendők uniós pályázatokból finanszírozott egészségügyi beruházásainál is kiemelt terület volt az eszközök, ezen belül pedig a képalkotó diagnosztikai technológiák fejlesztése. Ezek a gép-, műszerbeszerzések részben a régiek lecserélését, részben teljesen újak beszerzését szolgálták Nyíregyházától Zalaegerszegen át Győrig.

A mostani beruházások – valamint néhány magánfinanszírozású fejlesztés – nyomán a CT-k átlagéletkora a jelenlegi 5,8 évről várhatóan 3,7 évre, az MR-eké a mostani 5,5 évről 3,45 évre csökken. A digitális röntgenek telepítésével pedig szinte teljesen feleslegessé válnak a röntgenfilmek, a nagy diagnosztikai eszközök egy vizsgálatra jutó energiafogyasztása jelentősen csökken, ráadásul a pályázat kiírása miatt a radiológiai osztályoknak öt évig szervizre sem kell költeniük, mivel az ötéves, teljes körű szerviztámogatás a szállítás része – mondta Zöldi Péter a Magyar Idők című napilapnak nyilatkozva.

Némi üröm az örömben, hogy ettől a fejlesztéstől országos szinten nem lesz több berendezés, a pályázat ugyanis csak gépcserét tesz lehetővé, a régi eszközöket pedig a pályázati kiírás szerint le kell selejtezni. Az is igaz ugyanakkor, hogy a legmodernebb technológiát képviselő új gépekkel 15-20 százalékkal több vizsgálatot lehet azonos idő alatt elvégezni, mint a régiekkel. Így akár meg is szűnhetnek a jelenlegi, néhány helyen több hónapos előjegyzések a radiológiában. Már ha lesz mindenhol elég radiológus, ami sajnos korántsem valószínű – mondta Palkó András, a Radiológusok Társasága vezetőségi tagja a napokban egy háttérbeszélgetésen. A szegedi Radiológiai Klinika professzorának tájékoztatása szerint a jelenlegi létszámnál legalább 15-20 százalékkal több szakorvosra lenne szükség a kórházakban. A szakemberhiány fő oka, hogy a radiológusok közül az elmúlt tíz évben hivatalos adatok szerint is majdnem kétszázan mentek külföldre dolgozni hosszabb-rövidebb időre, éppen a legjobban képzett, tudását folyamatosan frissítő fiatal és középgeneráció.

Ezért sem szerencsés, hogy a kórházak egymástól csábítják el az orvosokat, miként történt az a közelmúltban Egerben. Az ottani kórháztól hat radiológus távozott a környékbeli intézményekbe, amelyekben már lezajlott a gépcsere. A szakemberek távozásában az esetenkénti dupla fizetéseken kívül helyi hírek szerint a rossz hangulat is közrejátszott. „Az egyik szemünk nevet, hiszen évtizedek óta várt fejlesztések zajlanak, a másik viszont sír, mert sok helyütt abszolút bizonytalan, ki fogja működtetni az újonnan beszerzett, professzionális gépeket” – fogalmazott Palkó András.

Fotó: MTI