Rákkutatóknak ítélték a Gran Prize díjat

Az MTA-PE Transzlációs Glikomika kutatócsoport kutatási projektje, az új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése és alkalmazása speciális glikomikai kutatásokban tárgyú pályázatával nyerte el a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület díjbizottságának 2017. évi Gran Prize díját.

Guttman Andrásnak a díjat Anna Boda svéd nagykövet-helyettes adta át. Fotó: Orientpress - Molnár Csaba

Guttman Andrásnak a díjat Anna Boda svéd nagykövet-helyettes adta át. Fotó: Orientpress – Molnár Csaba

„A Gran Prize kezdeményezésnek évről évre egyre komolyabb helye van társadalmunkban. Külön aktualitást ad a nyertesek számára Semmelweis Ignác halálának közeli évfordulója. Reméljük, hogy a tudományos élet mellett a gazdaság szereplői is felfigyelnek rá” ‒ idézte Takács Jánost, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület elnökét az Orientpress Hírügynökség.

Amint írják, a Gran Prize díjbizottság 2017-ben az MTA-PE Transzlációs Glikomika kutatócsoport kutatási projektje mellett tette le a voksát. A kutatócsoport új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése és alkalmazása speciális glikomikai kutatásokban tárgyú pályázatával nyerte el a Gran Prize Díjat. A kutatócsoport vezetője Guttman András professzor. (Pannon Egyetem, MIK, Glikomika kutatási projekt) A döntést a pályázat innovatív, interdiszciplináris volta, az iparjogvédelmi helyzete, kiemelt társadalmi jelentősége és felelősségvállalása indokolta.

Az MTA-PE Transzlációs Glikomika kutatócsoport kutatási célja új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése, illetve alkalmazása olyan speciális glikomikai kutatásokban ahol a rendelkezésre álló minta csak nagyon limitált mennyiségben áll rendelkezésre, pl. keringő ráksejtek esetében. A csoport megalapítása óta (2013) a rákos folyamatban a sejtek felszíni kommunikációjában lényeges szerepet játszó glikoproteinek komplex cukorszerkezetének nagy érzékenységű vizsgálatához fejlesztett ki mikrofluidikai módszereket és bioinformatikai eszközöket. A Műszaki Informatikai Kar Műszaki Kémiai Kutatóintézetében 2013-ban alakult az MTA kutatócsoport. Guttman András, világhírű kutató, több rangos amerikai egyetem professzora, az MTA külső tagja a Lendület program keretében iskolateremtő szándékkal hozta létre a kutatólaboratóriumot.

Guttman András, a kutatócsoport vezetője az intézményben, és az az azóta eltelt idő alatt a világ minden tájáról felhalmozott tudást ebben a laboratóriumban szeretné az egyetem szolgálatába állítani. A laboratórium indulásának kedvező a fogadtatása, és már most jelentős magyarországi és nemzetközi partnerkapcsolatokkal büszkélkedhet. A Műszaki Informatikai Kar és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával olyan projekt valósulhat meg, melynek keretében a cirkuláló ráksejtek újszerű vizsgálatára nyílik lehetőség, és a kutatás mellett oktatási tevékenységet is tudnak folytatni.