Rákgyógyítás Magazin: Mit (v)ehet meg egy rákbeteg?

Megjelent a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével kiadott Rákgyógyítás Magazin 2014. téli lapszáma. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, de az ingyenes postai megrendelésére is lehetőséget biztosít a szerkesztőség.

Rákgyógyítás Magazin - 2014. télFontos az étrend, de nem szabad csodákat várni tőle – ahogyan a daganatos betegeknek árult alternatív termékektől sem – szól a Rákgyógyítás Magazin 2014. téli lapszámának két fontos tanulsága. Az országos betegmagazinnak külföldi professzorok is nyilatkoznak, a lap ír az új célzott kezelések új típusú mellékhatásairól, a rákkal való küzdés pszichológiai vonatkozásairól, s összefoglalót közöl a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) 2014. novemberi kongresszusáról és betegtalálkozójáról is.

„A korszerű gyógyszerek mellé egyre több olyan biomarker is rendelkezésre áll, amely előre tudja jelezni egy konkrét betegnél egy terápia hatékonyságát” – hívta fel a figyelmet prof. dr. Jean Yves Douillard francia onkológus professzor arra, hogy a gyógyszerfejlesztések mellett egyre nagyobb hangsúly tevődik a megfelelő betegkiválasztásra is, ezzel növelve a terápiák hatékonyságát, illetve csökkentve a „feleslegesen” adott kezelések arányát. A francia orvos-kutatóhoz hasonlóan Kei Muro, az egyik japán rákközpont professzora is a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság budapesti kongresszusára érkezett Budapestre, s nyilatkozott a Rákgyógyítás Magazinnak. A gyomorrák specialista Kei Muro arról is beszélt, hogy a civil szervezeteknek nélkülözhetetlenek a betegek felvilágosításában és érdekeinek képviseletében. Rávilágított arra a problémára is, hogy bár nagy szükség lenne rájuk, de a rosszabb kilátású betegségtípusokban az érdekképviseletek is gyengébbek.

A Rákgyógyítás Magazin idézi Bidló Juditot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályvezetőjét, aki a hazai onkológiai ellátás kereteiről és az egyes intézményekben a gyógyszerfelhasználásban tapasztalt különbségekről is beszélt. Prof. dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: Magyarországon alapvetően biztosított a betegek hozzáférése a modern onkológiai terápiákhoz, ám a terápiák rendületlen fejlődése, a betegek életkilátásainak javulása meredeken emelkedő költségeket vetít előre.

Az MKOT tudományos kongresszusának betegnapján számos előadás hangzott el praktikus információkkal, amelyekből a lap összefoglalót közöl. Dr. Ruzsa Ágnes, az MKOT elnöke az elmúlt évtizedben bevezetett célzott terápiák jellemző – a klasszikus kemoterápiáktól eltérő – mellékhatásairól adott képet. Kisa Judit dietetikus a daganatos betegek étrendjének összeállításához ad támpontokat, dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi főigazgató-helyettese pedig a gyógyszerek, növényi gyógyszerek, tápszerek, étrend-kiegészítők közötti különbségekre világított rá. A lapban prof. dr. Kulka Janina patológus professzor ad tömör áttekintést a rákkeltő kórokozókról, Rohánszky Magda onkopszichológus pedig arról nyilatkozik, hogyan lehet lélekben is hatékonyan küzdeni a gyógyulásért, az állapotjavulásért.

A Rákgyógyítás Magazin és a www.rakgyogyitas.hu portál kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány. Az újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, valamint a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű „postakész” válaszborítékkal lehetőség van az ingyenes postai megrendelésre is.

A Rákgyógyítás Magazin korábbi lapszámainak ismertetői itt olvashatók.