Rákgyógyítás Magazin: A külsőt megváltoztató mellékhatások

Megjelent a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével kiadott országos Rákgyógyítás Magazin 2015. tavaszi lapszáma. „Sokszor nagyobb traumaként élik meg a rákbetegek a daganatellenes kezelések külső mellékhatásait, mint magát a betegséget” – olvasható a lapban, amelyben az orvosok által sokszor elbagatellizált, de a betegek számára lelkileg gyötrő mellékhatások kerülnek fókuszba. Az országos betegmagazin cikket közöl a kopaszságukat nyilvánosan felvállaló betegekről, foglalkozik az internetes közösségek erejével és veszélyeivel, s riportot ad közre olyan házaspárokról, ahol mindketten szembesültek a rákkal.

Rákgyógyitás Magazin - 2015. tavaszMásként rangsorolják az orvosok és a betegek a mellékhatásokat. A hajhullásnak például orvosilag nincs jelentősége, ám a betegek számára sok esetben inkább a külsőleg is látható, önmagukat folyamatosan a betegséggel szembesítő mellékhatások a nyomasztóak – olvasható a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában, ahol a kopaszságtól a különféle mértékű és súlyosságú bőr- és körömpanaszokig sorra veszik a leggyakrabban előforduló külső mellékhatásokat. „Nem a haj teszi az embert” – szögezi le a lap egy másik összefoglalója, amelyben külföldi és hazai példákat sorakoztatnak fel olyan betegekről, akik kemoterápiás kezelésük alatt vállaltak fotózást, modellkedést vagy viselnek feltűnő hennafestést a fejükön, hogy ezzel jelezzék környezetüknek és a betegtársaknak is: nincs mit szégyellniük aktuális állapotukon.

2015-ben elérheti az 1 millió látogatást a magazin internetes portálja: az újsághoz hasonlóan hirdetések nélküli, nonprofit Rákgyógyítás.hu oldal forgalmi adatai is jelzik, hogy egyre többen és többször tájékozódnak az interneten betegségükről. Az okostelefonok átalakítják az információszerzési szokásokat: nem ritka, hogy a betegek vagy hozzátartozóik már az onkológia folyosóján rákeresnek a leletek egyes kifejezéseire az interneten. Ráadásul nemcsak az információszerzés, de a sorstársi kapcsolatoknak is új dimenzióját jelenti a világháló: egyre több internetes közösség alakul, ahol a sorstársak egymást segítik, s valódi barátságok szövődnek a virtuális térben. Amint a lap figyelmeztet, vannak akik ezekben a fórumokban termékeket, „csodaszereket” próbálnak rátukmálni a betegekre, ám a többséget valóban az önzetlen segíteni akarás jellemzi.

A Rákgyógyítás Magazin betegekről szóló cikksorozatában ez alkalommal olyan házaspárokat keresett meg, ahol a férj és a feleség egyaránt szembenézett már a félelmetes betegséggel. Van ahol bíznak a teljes gyógyulásban, máshol ez már nem reális cél, ezért abban támogatják egymást, hogy minél több időt jó állapotban tölthessenek együtt. A lap legfrissebb számában is folytatódnak a megszokott rovatok: onkológiai szómagyarázatot, aktuális híreket, szociális segélyről szóló praktikus információkat is közölnek.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével kiadott újság országszerte elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, valamint a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű „postakész” válaszborítékkal lehetőség van az ingyenes postai megrendelésre is. A szerkesztőség a rakgyogyitas@gmail.com címen várja a visszajelzéseket, témajavaslatokat, s online felületén teret nyújt a daganatos betegségekkel összefüggő nonprofit programok közzétételére is.