Rákgyógyítás: betegszerepek színpadon és a valóságban

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével megjelelő országos RÁKGYÓGYÍTÁS Magazin nyári lapszámában a tudományos ismeretterjesztés éppúgy szerepet kap, mint a sorskérdéseket olvasmányos módon feldolgozó interjúk.

Hegyi Barbara és Hernádi Judit - Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Hegyi Barbara és Hernádi Judit – Fotó: Orlai Produkciós Iroda

– Mivel az életemről van szó, ahhoz, hogy dönteni tudjak, minden információt és lehetséges kimenetelt ismernem kell, a halálosat is – mondja Hernádi Judit a RÁKGYÓGYÍTÁS Magazin nyári lapszámában. – Nem kell ahhoz, daganatos betegnek lennem, hogy daganatos beteg asszonyt alakítsak, ahogyan megerőszakolt nőnek vagy gyilkosnak sem kell lennem ahhoz, hogy megerőszakolt nő vagy gyilkos legyek a színpadon – folytatja. – Csak egyre kevésbé sanszos, hogy bennünket megerőszakoljanak, a ráknak meg egyre nagyobb a kockázata! – vág közbe keserűen nevetve Hegyi Barbara. Az onkológián játszódó Happy Ending című színdarab főszereplői – Hernádi Judit és Hegyi Barbara mellett Bánfalvi Eszter és Fekete Györgyi -, valamint Gergye Krisztián rendező is interjút adott a RÁKGYÓGYÍTÁS Magazin számára egészségről és betegségről, életről és halálról.

Mennyi egy onkológia terápia értéke? – tették fel a kérdést több tízezer orvos előtt az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói kongresszusán, s ezt a kérdést boncolgatja dr. Ruzsa Ágnes, az MKOT elnöke is a betegmagazinban. A laikusok nagyon sokszor félreértik mit is jelent az immunterápia, s a hirdetéseikben az immunrendszer erősítésének üzenetével apelláló étrend-kiegészítőket értik a kifejezés alatt. Az immunonkológiában segít közérthető módon eligazodni prof. dr. Tímár József és dr. Maráz Anikó. A lelki egészség is az életminőség része – hívják fel a figyelmet az újság hasábjain onkopszichológusok – Rohánszky Magda, dr. Mailáth Mónika és dr. Molnár Mária -, akik saját munkájukról nyilatkozva igyekeznek eloszlatni a betegekben, hozzátartozókban – és sokszor a szakorvosokban is élő – tévhiteket az onkopszichológiáról.

Rakgyogyitas28_2015nyar_cimlap_kA lap tömör írásokban mutat irányt a daganatsebészet szerepéről, a gyógyszer-rezisztenciák kialakulásáról, állandó rovatában ezúttal arról ad magyarázatot mi a daganatos anémia, az őrszem nyirokcsomó, a distressz és az adherencia, beszámol a daganatos betegeket összefogó és képviselő civil szervezetek programjairól.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által megjelentetett ingyenes és a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő RÁKGYÓGYÍTÁS Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa, főszerkesztő B. Papp László egészségügyi szakújságíró. A 2008. óta negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalma elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon, a lap cikkei – késleltetve, ezzel biztosítva a nyomtatott kiadásnak exkluzivitást – a portálon online is megjelennek, ezáltal még szélesebb olvasói körhöz jutnak el.