Prosztatarák: új nukleáris medicina irányelv készült

„A prosztata daganatok nukleáris medicina diagnosztikai és terápiás ellátásáról” címmel az Egészségügyi Szakmai Kollégium (ESZK) Nukleáris medicina Tagozata egészségügyi szakmai irányelvet készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával.

A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb daganatos betegsége. Hazánkban évente 4500-4800 új prosztatarákot diagnosztizálnak, a kórkép miatt 1300 körüli éves halálozással kell számolnunk. A korai és specifikus diagnosztika valamint ezek függvényében, az újabb specifikus, mint a nukleáris medicina terápiás lehetőségek bevonásával, a betegek életminősége javítható, a terápiás hatékonyság objektíven mérhető és számos esetben a súlyos, költséges terápiás beavatkozások száma megelőzhető vagy jelentősen csökkenthető.

A prosztata daganatok ellátásában a szűrés, diagnosztika, kezelés, követés és gondozás mind mind fontos szerepet kap. Hazánkban is elérhető fejlődés történt a nukleáris medicina diagnosztikában. A prosztatarák diagnosztikájában a hibrid technológia (PET/CT, PET/MR, SPECT/CT) elterjedése, új radiofarmakonok (gyógyászatban használt radioaktív szerek) hozzáférhetősége érzékenyebb és pontosabb diagnosztikát eredményez. Az áttétel útján létrejött prosztatarák kezelésében is megjelentek új terápiás hatóanyagok, terápiás eljárások, amelyek a betegek életminőségét és túlélését drámaian javítják.

Amint az EMMI közleményében közzé tette, egészségügyi szakmai irányelv külföldi irányelvek ajánlásainak magyar viszonylatba történő átültetése révén készült el az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával ESZK Nukleáris medicina Tagozat által az Onkológia és sugárterápia Tagozat, az Urológia Tagozat, valamint a Patológia Tagozat bevonásával. Az egészségügyi szakmai irányelv a nukleáris medicina specifikus diagnosztikai és terápiás módszereinek, az aktuális nemzetközi diagnosztikai és terápiás algoritmusokra vonatkozó irányelvekkel történő harmonizálásának céljából született.

Az egészségügyi szakmai irányelvben megfogalmazott ajánlások legfontosabb feladata, hogy segítséget nyújtson a prosztatadaganatok diagnosztikájával foglalkozó, a betegek kivizsgálását, gyógykezelését és gondozását végző valamennyi egészségügyi ellátó számára.