Precíziós medicina szimpózium: elnöki köszöntő

Bodoky György, a szimpózium elnöke és Lakatos Gábor főszervező köszöntője.

A rosszindulatú tumoros betegségek gyógyszeres kezelése jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt években. A daganatok kialakulásának hátterével kapcsolatos bővülő ismeretek lehetővé tették biológiai szerek bevezetését a terápiába. A célzott kezelések kezdetben csupán a betegségek szűk csoportjában voltak alkalmazhatók, számos esetben továbbra is hagyományos citosztatikumokat alkalmaztunk. Az elmúlt években azonban az onkogenetikai ismeretanyag robbanásszerű fejlődésének lehetünk tanúi, amivel párhuzamosan a molekuláris tulajdonságokat vizsgáló módszerek terén is folyamatos az előrelépés.

Mindezek eredményeként kézzelfogható közelségbe került az, hogy a malignus tumorok személyre szabott kezelése a mindennapi rutin onkológiai ellátás részévé váljon. A precíziós onkológia eredményeit immár a jelentős nemzetközi útmutatók is elismerik, a korszerű diagnosztikus és terápiás javaslatok magukban foglalják a molekuláris megközelítés szempontjait.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége 2017-ben tematikus rendezvénysorozatot indított egy-egy, a klinikai ellátásban meghatározó jelentőségű terület újdonságainak részletesebb bemutatására. Az urogenitális daganatokat tárgyaló konferenciát immunonkológiai rendezvény követte 2019-ben. Az idei szimpózium témája a precíziós medicína, úgy gondoltuk, hogy ez a terület formálta leginkább az onkológiai kezelések gyakorlatát az elmúlt időszakban.

Az előadások érintik a precíziós onkológia történetét, módszereit, az egyes daganattípusok ellátásában játszott szerepét. A Magyarországon jelenleg elérhető molekuláris profilvizsgálatokat végző központok beszámolnak eddigi tapasztalataikról. A szimpózium szervezésekor naprakész, a mindennapi gyakorlatban felhasználható ismeretanyag összeállítása volt a cél.

A kongresszus minden résztvevőjének kellemes időtöltést és tartalmas két napot kívánunk!

Bodoky György
a szimpózium elnöke

Lakatos Gábor
a szimpózium főszervezője

Részletes szakmai program és letölthető programfüzet