Pandémia: milliónyi rák felfedezése maradhatott el

Százmillió szűrővizsgálat maradt el és a páciensek felének késett a kezelése a pandémia miatt 17 európai országban. Sok lehet a felderítetlen rákbetegség – európai adatok néhány ország példájával.

Amint az Infostart cikkéből kiderül, a belfasti Queen’s University és az Európai Rákellenes Szervezet közös elemzése szerint miközben a pandémiával küzdöttünk, új egészségügyi krízis felé rohant a világ. A kórházak és egészségügyi központok kontinens-szerte halasztottak el vagy töröltek kezeléseket és műtéteket, mivel a daganatos betegek nagyon nagy rizikónak vannak kitéve, ha koronavírussal fertőződnek meg.

„A koronavírus jelentős hiányosságokat tárt fel egészségügyi rendszereinkben, de általános hatása a rákbetegek ellátására az európai országokban még nem ismert” – mondta Mark Lawler, a belfasti Queen’s University Belfast digitális egészségügyi professzora és az Európai Rákszervezetnek a Covid-19 rákbetegségre gyakorolt hatásával foglalkozó speciális hálózatának társelnöke.

„Olyan felhasználóbarát adateszközt fejlesztettünk ki, amely segít felmérni a rákbetegek ellátásában jelentkező kihívásokat és egyenlőtlenségeket, amelyeket az európai országok a világjárvány idején tapasztaltak” – tette hozzá. A pandémia hatása a daganatos betegek diagnosztizálására és kezelésre nem elhanyagolható, a rákbetegek ugyanis nem tudnak várni.

A kutatók remélik, hogy az adataik teljesebb képet adnak majd erről a helyzetről. Összesen 17 európai ország 200 forrásából gyűjtöttek adatokat, melyek összefésülése után az látszik, hogy becslések szerint 100 millió szűrővizsgálatot nem végeztek el, miközben a rákos betegek akár felét is érinthette a kezelés késése. Sőt, akár 1 millió európai is élhet még nem diagnosztizált rákkal.

A Euronews itt elérhető összefoglalója a Data Navigator adatai alapján, egyes országok helyzetén keresztül nyújt képet arról, hol milyen mélységben érintette a pandémia a betegek ellátását.