Onkológusok a betegedukációért

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai partnerségével működő Rákgyógyítás.hu honlap és a nyomtatott Rákgyógyítás Magazin 2020-ban is komoly eredményeket ért el a hazai betegtájékoztatásban.

B. Papp László

B. Papp László

Amint az B. Papp László főszerkesztő minapi beszámolójából kiderült, a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató oldalon 2020-ban 1 millió 279 ezer látogatást regisztráltak, ami további közel félmilliós Facebook-eléréssel egészült ki. A honlap felhasználóinak átlagéletkora jelentősen alacsonyabb a daganatos betegek átlagéletkoránál: az olvasók 30 százaléka 55 éven felüli, 70 százaléka ennél fiatalabb. Ennek magyarázata logikus, mivel egy daganatos betegség diagnózisa után nemcsak maga a beteg, hanem hozzátartozói, gyerekei, unokái is keresnek információkat a betegségről, a kezelési lehetőségekről. A Rákgyógyítás.hu oldalon is érvényesül az az általános tendencia, hogy az egészségügyi oldalakat nagyobb gyakorisággal látogatnák női felhasználók, a portálon a nők aránya 71 százalékos volt az előző évben.

2020-ban a jubileumi, 50. kiadásához érkezett a 2008 óta nyomtatásban megjelenő Rákgyógyítás Magazin. Az ingyenes és hirdetéseket sem tartalmazó betegtájékoztató lap minden negyedévben 15 ezer példányban kerül az ország onkológiai centrumaiba, a területi civil betegszervezetekhez, valamint a betegek közvetlenül postán is megrendelhetik. 2020 során kihívást jelentett a terjesztésben, hogy az onkológiákon kisebb volt a betegforgalom, valamint a járványügyi intézkedések miatt sokkal kevesebb kísérő és látogató fordult meg a kórházakban, a tapasztalatok szerint pedig sok esetben a betegeket menedzselő hozzátartozók jelentik a betegedukáció motorját. A lapban 2020-ban összesen 53 rövidebb-hosszabb cikk jelent meg, az ország számos szakorvosa, kutatója nyilatkozott és sok daganatos beteg is megosztotta példaadó történetét, hogy azzal erőt adjon a sorstársaknak.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével megjelenő betegedukációs orgánumok kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány.