Onkolitikus vírusterápia és adoptív T-sejt terápia kombinációja?

A Nature Biotechnology folyóiratban jelent meg egy kínai kutatócsoport cikke, amelyben az ONCOTECH nevű onkológiai módszer működését írták le.

Amint azt a Nature Biotechnology alapján a Medical Online szemlézte, az ONCOTECH egy kombinált eljárás, amelynek során az onkolitikus vírusterápiát és az adoptív T-sejt terápiát egyszerre alkalmazzák a tumorok eliminálására. A technika lényege, hogy a tumorokat megfertőzni és elölni képes vírusokat (onkolitikus adenovírusokat) sikerült a T-sejtek felszínére csatlakoztatni.

A terápia során a vírusok képesek bejutni a tumorsejtekbe, és a PD-L1 útvonalat befolyásolva elindítják az onkolízist, míg a T-sejtek citotoxikus hatást váltanak ki, és citokineket termelnek.

A kutatócsoport a technikát több rákos egérmodellen, így melanóma, tüdőrák, hasnyálmirigyrák és glioblasztóma modelleken, sőt, humán eredetű organoidokon is tesztelte. Az eredmények szerint a tumorok növekedésének gátlása a kombinált módszerrel sokkal hatásosabb volt, mintha a két eljárást önmagukban alkalmazták volna, és terápia következtében az egerek túlélése szignifikáns mértékben meghosszabbodott.