Nővérszakmai fórum: az ápolókon is múlik a betegek sorsra

Két szekciót is tartalommal töltöttek meg azok a szakápolók, akik előadásokkal készültek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat a nővérszakmai fórum keretében.

MKOT IX. Kongresszus szakdolgozói szekció - Harcsa BeaA Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kongresszusainak szerves része a szakápolók továbbképzése is: az MKOT fórumot teremt arra, hogy a nővérek is beszámoljanak ápolási tapasztalataikról, s megismerjék más intézetek jó gyakorlatait.

A 2016-os kongresszus keretében is széles skálán mozogtak az előadások. Az első részben kiemelt hangsúlyt kapott az onkológiai gyógyszeres kezelések mellékhatásainak ellátása. A második részben megrázó betegtörténeteken keresztül világítottak rá a szakápolók azokra az emberi drámákra, amelyeknek nap mint nap részesei. Az immunterápiák ápolói aspektusairól éppúgy szó esett, mint a hospice-palliatív ellátásról, s az ápolói hivatás nehézségei mellett az erőt adó örömökről.

A nővérszakmai fórum előadásainak absztraktjai megtalálhatók a Klinikai Onkológia folyóirat online is elérhető kongresszusi különszámában.