Nanorobotok keresik a ráksejteket – publikálta a Karolinska Intézet

A svéd Karolinska Intézet kutatói olyan nanorobotokat fejlesztettek ki, amelyek rákos sejteket pusztítanak el egerekben.

A kutatás eredményeit a Nature Nanotechnology folyóiratban publikálták. Eszerint a nanorobot „fegyvere” egy nanostruktúrában rejtőzik, és csak a tumor mikro-környezetében aktiválódik, így megkíméli az egészséges sejteket.

A nanorobotokban alkalmazott technika a „DNS-origami”, amely lehetővé teszi a nanoszerkezetek építését DNS segítségével. A kutatócsoport „kill switch” néven egy olyan rendszert hozott létre, amely a megfelelő környezetben aktiválja a „halálos fegyvert”. Az alacsony pH érték, ami jellemzően a rákos sejtek környezetében található, aktiválja a nanorobot fegyverét, míg normál pH-nál (7,4) rejtve marad.

Egerekbe fecskendezve a nanorobotok 70%-kal csökkentették a tumor növekedését a kontrollcsoporthoz képest. A kutatók most azon dolgoznak, hogy a módszert fejlettebb rákmodellekben is teszteljék, valamint hogy minimalizálják az esetleges mellékhatásokat az emberi alkalmazás előtt. Továbbá tervezik a nanorobot célzottabbá tételét specifikus fehérjék vagy peptidek hozzáadásával, amelyek bizonyos ráksejtekhez kötődnek.

Forrás: Nanorobot kills cancer cells in mice with hidden weapon